Autor Wątek:  Odp: Nasłuch  (Przeczytany 1481 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gwidon

• Otrzymane polubienia: 0
Odp: Nasłuch
« dnia: 02 Stycznia 2014, 18:06:31 »
Witajcie :)

jestem nowy na tym forum i właśnie zainteresowałem się nasłuchem kolei ;)  i stąd też zakupiłem skanerek ostatnio bardzo reklamowany w internecie a mianowicie Uniden EZI 33 XLT, i z powyższego wątku jakim jest nasłuch kolei przeczytałem wszystkie Twoje posty jak i zarówno innych użytkowników tego forum... i wiem że pasmo kolejowe to 150--155 mhz... więc zacząłem nasłuchiwać to pasmo... od tygodnia niestety nic... wielki szumofon... skanerek na pewno mam dobry bo słyszę niebieskich i samoloty lecz w żaden sposób nie mogę namierzyć żadnego pociągu ani żadnej nastawni.. co mnie bardzo denerwuje ... zrobiłem sobie nawet dipola półfalowego i też niestety nic... mieszkam na podkarpaciu dokładnie Przemyśl ...i dziwię się bo do stacji pkp od siebie mam 2 km... więc może podacie mi jakieś częstotliwości na których najszybciej coś złapię... mam ustawiony ten szlakowy 150.150 i szumy... Bardzo dziękuje za wszelkie porady ;) i Pozdrawiam ;)

Odgrzewanie starego wątku i do tego straszna pisownia. Słyszałeś kiedyś o pojedynczej kropce, przecinku, czy wielkiej literze na początku zdania? Bocznica.
adsim
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2014, 19:07:02 wysłana przez adsim »

Offline hubo221

• Otrzymane polubienia: 19
Odp: Odp: Nasłuch
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Stycznia 2014, 19:06:02 »
Przede wszystkim najważniejszą sprawą nie jest odległość do stacji, lecz do nastawni dysponującej oraz:
- piętro na którym mieszkasz
- czy między Tobą na nastawnią znajdują się duże budynki?

Ja mieszkam na drugim piętrze i np. doskonale słyszę co dzieje się na wschodniej części stacji (dysponująca i pociągi od strony Warszawy), ponieważ w tamtą stronę jest stary Pruszków (niskie zabudowania-domki jednorodzinne i niskie kamienice), ale od zachodniej strony stacji  stoją bloki i już pociągów nie da się zrozumieć, bo są same szumy.
Tak naprawdę nie słyszę tego miejsca gdzie jest najwięcej rozmów m.in na manewrach i bardzo nad tym ubolewam.

EDIT: Do dysponującej ode mnie jest ok. 2 km w linii prostej.

Nie odpisuj na wiadomość łamiącą regulamin.
adsim
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2014, 19:10:23 wysłana przez adsim »