Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Sceneria w 3ds Max - niewyjaśnione kwestie
szczawik:
--- Cytuj ---Najlepiej to by było jak dało by radę robić walec z półokrągłą podstawą górną
--- Koniec cytatu ---
? Nie ma takiej bryły. Chyba, że chcesz po prostu z górnej płaszczyzny usunąć połowę. Wtedy używamy Convert to Editable Mesh, z prawego menu ,,Selection" wybieramy ,,Face" (ikonka czerwonego trójkąta), po czym zaznaczamy połowę trójkątów z górnej powierzchni.
W takim przypadku przydatną funkcją jest ,,Ignore Backfacing" (znajduje się w menu ,,Selection"). Jej uruchomienie powoduje, że zaznaczane będą tylko elementy widoczne od strony kamery.
Benek:
--- Cytat: klimczok_mk w 12 Marca 2013, 13:11:23 ---Dokładnie tak. Da się?
--- Koniec cytatu ---
Popatrz na siatkę i sam sobie odpowiedz.
Rozi:
Dobra, zlituję się :)
Nagrałem filmik, który pokazuje jak zaznaczyć ćwiartkę takiej sfery, gdy:
1. Liczba boków jest kwadratem liczby 2.
2. Liczba boków nie jest kwadratem liczby 2.
Bardziej łopatologicznie się nie da:
pol102:
A dlaczego by się miało nie dać? Ustaw sobie tyle segmentów żeby się łatwo dzieliło, potem zmiana widoku i gotowe.
@Rozi mnie uprzedził bo już chciałem nagrywać :D
Benek:
Podałem przypadkowo ścieżkę do pewnego folderu. Za każdym razem, gdy odpalam Maxa, tworzą mi się w tym folderze podfoldery. Związane są one z Maxem: archives, autoback, export, express, itp. Nie mogę dojść gdzie jest ścieżka do mojego folderu, w którym ów program robi bałagan.
Podobnie jak poprzednio: File -> Asset Tracking...
Opiszę teraz metodę, którą pokazał mi przed chwilą youBy. Mamy sobie rozjazd i zanurzone w nim podkłady o określonej grubości. Sama podsypka wygląda tak jak na screenie nr 1. Podkłady to osobny model (jest nałożona na nie inna tex). Chcielibyśmy wyciąć otwory na te podkłady w podsypce, po to by tekstury podsypki i podkładów się nie przenikały (czyli żeby nie było efektu migania). Tworzymy kopie podkładów na której będziemy pracować (zniknie ona po wykonaniu pewnych operacji). Zaznaczamy model podsypki i z listy rozwijalnej w prawym menu wybieramy Compound Objects - screen nr 2. Następnie wybieramy ProBoolean - screen nr 3. Przechodzimy na zakładkę Modify w sekcji Parameters zaznaczamy Substraction i ptaszkiem Imprint, niżej Retain Original Material i u góry wciskamy Start Picking - screen nr 4. Następnie klikamy na podkłady, które to znikną, a w ich miejscu pozostaną prostokąty, które łatwo możemy już usunąć - screen nr 5.
Czy wartości Ambient i Diffuse mają wpływ na render, czy tylko na wyeksportowany model do t3d? Nie mogę okiem wyłapać różnicy.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej