Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Sceneria w 3ds Max - niewyjaśnione kwestie

<< < (107/138) > >>

Sawi:
Dlatego nie zaleca się Connect tylko Weld, bo późnej pełno zdegenerowanych trójkątów.

szogun:
Z tego co zrozumiałem chcesz uzyskać krawędź tam gdzie jej brakuje, w moim wypadku zawsze wystarczało użycie Connecta. Connect łączy "linią" wierzchołki, Weld/Collapse z kliku robi jeden i tyle.

--- Cytat: Benek w 13 Stycznia 2013, 21:56:47 ---No przecież żeby użyć spawarki to trzeba skonwertować do polygonów

--- Koniec cytatu ---
Wystarcza Editable Mesh, ale to prawie jest bez różnicy.

Benek:
Po spawaniu rzeczywiście się wierzchołki połączyły (przesuwałem sobie każdy osobno i teren być ciągnięty za kursorem). Najwidoczniej jest to kwestia wyświetlania linii w programie. Czasem je widać, a czasem nie.

Rozi:

--- Cytat: szogun w 13 Stycznia 2013, 21:53:59 ---Skonwertuj teren do Editable Poly, albo użyj modyfikator Connect (zaznaczając te wierzchołki które chcesz połączyć).

--- Koniec cytatu ---

Skoro połączył 2 krawędzie mostem, to znaczy że musiały tam być. Teraz zniknęły, musiał więc przypadkiem mając zaznaczone krawędzie wcisnąć "Backspace". Usuwa krawędzie, jednak trójkąty nadal pozostają.

--- Cytat: Sawi w 13 Stycznia 2013, 22:00:03 ---Dlatego nie zaleca się Connect tylko Weld, bo późnej pełno zdegenerowanych trójkątów.

--- Koniec cytatu ---

Jedno z drugim nie ma nic wspólnego, obie opcje mają inne zastosowanie i obu się często używa. Connect nawet częściej.

--- Cytat: Benek w 13 Stycznia 2013, 22:10:01 ---Po spawaniu rzeczywiście się wierzchołki połączyły (przesuwałem sobie każdy osobno i teren być ciągnięty za kursorem). Najwidoczniej jest to kwestia wyświetlania linii w programie. Czasem je widać, a czasem nie.

--- Koniec cytatu ---

Tak jak napisałem wcześniej, musiałeś niechcący usunąć wyświetlanie się linii. Zrób to co napisał Shogun. Zaznacz oba wierzchołki u góry (te między którymi brakuje połączenia), wciśnij opcję connect. To samo zrób z dolnymi.
Jeżeli nie podziała, możesz wysłać mi ten mały fragmencik terenu (max 2009), chętnie się temu przyjrzę.

pol102:

Gdyby komuś brakowało podstaw do działania. Materiał uzmysławiający, że modelowanie jest łatwe.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej