Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Sceneria w 3ds Max - niewyjaśnione kwestie

<< < (41/138) > >>

bohunIC:
Zaznacz track i po podswietleniu zaznacz nie vertex a SEGMENT, bedziesz mogl go oddzielic. Uzyj DETACH albo BREAK, pokombinuj jest duzo opcji w maxie. Jak cos to zapraszam wieczorem na gg.

Quark-t:
Omawiacie takie ciekawostki, że wrzucajcie stenogramy :)

Benek:

--- Cytat: Quark-t w 03 Stycznia 2012, 14:05:54 ---Omawiacie takie ciekawostki, że wrzucajcie stenogramy :)

--- Koniec cytatu ---
Ja na bieżąco opisuję esencję tego z tych rozmów wynika. eot.

Aby sobie podzielić łuk/prostą w dowolnym miejscu należy kliknąć na łuk prawym i włączyć: Convert to Editable Spline. Następnie zaznaczamy w zakładce Seleciton Segment. Przechodzimy do zakładki Geometry i wciskamy Refine. Następnie klikamy sobie na dowolny punkt na łuku, ten w którym chcemy dokonać podziału. Po tej czynności odznaczamy Refine. Klikamy na jeden z podzielonych fragmentów. Ten podświetli się na czerwono. Z tej samej zakładki Geometry wybieramy Detach. Oddzielamy podświetlony fragment (pyta o potwierdzenie, wciskamy OK). Gotowe, podzielony odcinek.

Taki zabieg był mi potrzebny do wstawienia rezonatora 200 +/- 5 m od sygnalizatora. Może się przydać do innych celów.

Wracając do tematu terenu pochylonego wraz z torami. Troszkę się namęczyłem, zeszło z pół godziny, a efekt marny... Na to chyba nie ma sposobu. Mnie się to nie podoba, ale wiem że ludzie chcieliby pochylenie, wzniesienia. Co tu robić, co tu robić?

bohunIC:

--- Cytuj --- Co tu robić, co tu robić?
--- Koniec cytatu ---

Wejsc na gg i wykrecic moj numer :)

Benek:
Hmm, spotkał się ktoś z czymś takim, że podczas przesuwania w maxie terenu/torów i innych obiektów robią się prostokąty?
Wcześniej tego nie było, samo się włączyło...

EDIT:
Znalazłem. Aby to wyłączyć należy zaznaczyć ptakiem: View -> Shade Selected.

EDIT1:
Sorry za zamieszanie, po zaznaczeniu tej opcji rzeczywiście znika problem, ale pojawiają się obrzeża prostokątów. Coś jakby helpery. Trzeba jakoś pobawić się w zakładce View. W tym momencie mam wszystko odznaczone i działa tak jak było ustawione domyślnie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej