Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Sceneria w 3ds Max - niewyjaśnione kwestie
Benek:
Pora na wsadzanie elementów otoczenia. Jeśli chodzi o drzewa, lampy i inne tego typu, to nie ma problemu, są to małe obiekty.
Co jednak w przypadku, gdy chcę sobie wstawić nastawnię? Helper nie oddaje powierzchni realnego przekroju poziomego danego modelu. Rozi mi kiedyś wspominał, że jest możliwość wczytania obiektu t3d i podejrzenia tej bryły w terenie.
szczawik:
--- Cytat: Rozi w 26 Listopada 2011, 17:15:26 ---Jak wiadomo, w maxie jest magnesik, dzięki któremu wstawiane drzewa mogą się wstawiać na poziomie terenu. Oczywiście w maxie się ustawiają równo z terenem, jednak się eksportują na Z=0. Jak to naprawić?
--- Koniec cytatu ---
Być może to pomoże: zaznacz wszystkie drzewka i masowo zmień im wysokość, na przykład o 1 cm (by różnica nie była zauważalna).
--- Cytat: Benek w 27 Listopada 2011, 02:25:24 ---Co jednak w przypadku, gdy chcę sobie wstawić nastawnię? Helper nie oddaje powierzchni realnego przekroju poziomego danego modelu. Rozi mi kiedyś wspominał, że jest możliwość wczytania obiektu t3d i podejrzenia tej bryły w terenie.
--- Koniec cytatu ---
Możesz na przykład najpierw zaimportować model .t3d skryptem(tak łatwo nie ma). Widzisz wtedy jego bryłę, którą możesz odpowiednio ustawić. Potem już wstawiasz normalnie .inc'a . Przy eksporcie pamiętaj tylko o usunięciu tego pomocniczego modelu.
Benek:
Inaczej, poproszę algorytm importu t3d. To że jest możliwość to wiem, ale nie wiem jak tego dokonać.
szczawik:
No niestety, podgląd bryły jest trochę skomplikowany. Otwieramy starter, Rainsted, zakładka "Modele". Klikamy "Otwórz .t3d", następnie "Zapisz 3ds". Takiego pliku 3ds max jeszcze jednak nie otworzy. Potrzebny nam jest program zModeler, na przykład wersja 1.07b. Programem importujemy plik, a następnie eksportujemy z powrotem (...). Teraz możemy otworzyć model 3ds'em. Niestety, przy takim imporcie nie widać tekstur, jest sama bryła, jednak do tworzenia scenerii to powinno wystarczyć. No, chyba że ktoś ma lepszy sposób.
http://eu07.pl/forum/index.php/topic,12371.msg123572.html#msg123572
matek123:
Przy tej metodzie najpierw trzeba się pozbyć plików e3d z danego folderu. Jeżeli się ich nie usunie to się dzieją różne kwiatki.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej