Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Sceneria w 3ds Max - niewyjaśnione kwestie
minimini:
Nie wiem jak się dalej to potoczyło, ale tu są ładne domki, których mimo odpalenia kilku tras (duma mnie wciąż rozpiera po przejechaniu kilkuset metrów :)), i obejrzeniu scenerii nie widziałam...
bohunIC:
Odnosnie plaskich torow. Jakies rok temu Zbyszek alias Shaxbee mielismy grilla :) niewazne. Zalozenei jest takie ze to tory/szyny/slak najwiecej FPS sciaga z EXE. Prawda/Falsz? Niewiem ale wymodeluj sobie 100m szlaku 3D lacznie z podkladami i tak jak jest teraz. Zobacz roznice opowiedz na forum!
pzdr
Benek:
Obawiam się Bohun, że pomyliłeś zagadnienia. Ziomalowi chodzi o to, że tory leżą na płaskim terenie. Nie ma spadków ani wzniosów.
Póki co posiadam 3 layersy: teren, tory, zieleń. Obecnie pracuję nad zielenią. Chciałem sobie wyeksportować każdy z tych elementów do osobnych plików. Ukryłem (hide) 2 z nich i chciałem wyeksportować tylko jeden. Niestety po takim zabiegu tworzy mi się pusty plik po eksporcie. Jak mogę tego dokonać, aby eksport się udał?
Cesky Kretek:
Wyświetl tylko interesującą Cię warstwę, zaznacz wszystko, wyświetl wszystkie warstwy - eksportuj tylko zaznaczone. Powinno pomóc.
szczawik:
Na pytanie @Matka123- jak wstawić model, który nie ma pliku .inc ?
1.W oknie skryptu, w zakładce "inlude" znajduje się przycisk "Model". Wciskamy go.
2.Otworzy się okno wstawiania modelu. Znaczną część okna zajmują okna na automatycznie wczytywane modele; ja z tego nie korzystam, gdyż nie działa to u mnie, a poza tym wydaje mi się to niezbyt wygodne.
W okienku "Model" wpisujemy nazwę modelu znajdującego się w katalogu MaSzyny/models , wraz ze ścieżką dostępu i końcówką .t3d . Przykładowo wpisujemy "bochnia/ blok1.t3d" (czyli model "blok1" znajdujący się w folderze /bochnia).
Model możemy nazwać, na przykład "budynek_mieszkalny". Nie jest mi to jednak wymagane, ani potrzebne, zostawiam pole bez zmian (czyli pozostaje "none"). Tak samo z okienkiem "Replaceble Texture". Korzysta się z niego, gdy model korzysta z wymiennej tekstury. W zwykłych modelach tego nie znajdziemy, tak że i to pole pozostaje bez zmian ("none").
3.Pozostaje kliknąć przycisk "create" znajdujący się na dole skryptu i wskazać miejsce na mapie, gdzie model ma być wstawiony.
4.I to wszystko, możemy wyeksportować.
Zawsze można stworzyć brakujący plik .inc - tworzenie .inc'a opisałem gdzieś na forum.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej