Podejrzewam, że płyta główna to podstawa w symku. Zamierzam niedługo wymienić bebechy w kompie. Proszę o wypowiedź osoby które mają w quarku na stacjach > 10fps, jaki mają szprzęt (procek, grafika, płyta, ilośc RAM). Przy okazji wymiany sprzetu w obudowie można nagiąć konfigurację na potrzeby symka. Za informacje z góry dzieki.
To zależy.... wydajność kompa to wiele różnych rzeczy:
proc, pamięć, transfery dysku, transfer z i do pamięci, karta graficzna. No i oczywiście wszystko to ODPOWIEDNIO skonfigurowane....
Bo jak wiadomo, co z tego, że ma się najnowszy szprzęt za kilka kilo złotówek, jak jest do bani skonfigurowany?????
U mnie jest coś takiego:
1. Zainstalowane DirectX (u mnie wersja 9c)
2. Posiadać odpowiednie stery do grafy - przez to pojęcie rozumiem sprawdzone u każdego na kompie różne wersje sterów. Sam posiadam OMEGA DRIVERS v.4.14.10.4523 - moja grafa GF2MX 32MB RAM. I one są najodpowiedniejsze dla mojej karcioszki :). Najnowszych nie ma sensu instalować w moim przypadku, ponieważ optymalizowane są pod najnowsze karty z chipsetem nVidii, a poza tym, mogą (choć nie muszą) spowolnić grafę.
3. Ustawienia trybu DirectX: Poziom szczegółów mipmap: POŚREDNI
Tryb synchronizacji : ZAWSZE WYŁĄCZONE
4. Ustawienia trybu OpenGL : Głębia kolorów dla tekstur: 16bit
Synchronizacja pionowa: WYŁĄCZONA
5. Granie z ustawieniami 1024x768 w 16bit fullscreen
Pozostałe bebechy te ważniejsze: Athlon TB 750MHz, Abit KT7-RAID, 384MB RAM. Nic nie kręcone.
Co do trasy Quarka: w Wielkim Kacu: 5-7 klatek/s a na trasie 12-20. Także jak na możliwości mojego kompa to i tak nieźle...