Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Nastawnik do kompa !!! :)

<< < (2/38) > >>

Maciek-34120:
Mnie w sumie to nawet nachodzily mysli zebyz zrobic makiete pulpitu maszynisty ale oczywiscie to malorealne. Mysle jednak ze jak juz by sie udalo zrobic ten nastawnik to pomijajac wszystkie inne przyciski (funkcje) ktore bedziemy sterowac jak zwykle z klawiatury to obok nastawnika powinien byc jeszcze przycisk zbicia CA/SHP (tak jak w rzeczywistosci bo wedlug mnie (nie wiem jak Wy) ale duzo lepiej by sie prowadzilo sklad (zamiast siegac reka do klawiatury, byloby to bardziej naturalne) tymbardziej ze podczas jazdy to najwazniejszy z przyciskow...

P.S. Nastawnik- moze rzeczywiscie daloby sie kierownice przerobic tylko co z nawrotnikiem i dzwignia bocznikowania?

mw158979:

--- Cytat: "adamst" --- i podpiąć takie ustrojstwo w czasie jazdy
--- Koniec cytatu ---

W czasie jazdy to chyba nie teges. Wpajano mi, ze nie dolaczanie i odlaczanie urzadzen wykonuje sie przy wylaczonym komputerze. Mysle, ze to jeszcze dotyczy portow klawiatur. Ale mozna podlaczyc to przed uruchomieniem i wystartowac przy uzyciu myszki. Funkcjonowanie klawiatury nie wyglada na bardzo skomplikowane, jest opisane w EP11/2003. Prostsza byla by komunikacja przez port rownolegly, ale trzeba by przerobic program.

nbmx:
Żebyscie się tak bardzo niemęczyli nad obmyślaniem sposobu zrobienia "manipulatora" do MaSzyny możecie popatrzeć na:

działanie prawdziwego Haslera wraz z MaSzyną http://archiwum.eu07.prv.pl/haster/  (zrobione rok temu)

Machajka meczy tak samo jak w rzeczywistości http://archiwum.eu07.prv.pl/machwaj/ (to już ma 2 lata)

P.S. Cały pulpit lokomotywy (nietylko EU07) postaram się zaprezentować jak powstanie nebula (stary symek już sobie z tym nieradzi)

A co do konstrukcji takiego manipulatora to będzie to wersja USB lub COM (RS232). Oprócz nastawnika są przecież hamulce , przelaczniki, manometry ...
jako joystick albo klawiature nieda się tego wszystkiego tak dobrze zrobić :)

Już zacznijcie oszczędzać na rachunki za energię elektryczną ;)

Nicolass:
Mam nadzieje że jak to zrobisz, to będzie możliwość odpłatnego wyporzyczenia tego do domu na kilka dni, np: kaukcja zwrotna (np. 1000 zł) + oplata za Servisco + powiedzmy 25 zł / dzień :-)

PS: Jak zrobisz to dla siebie bedziesz w stanie zrobic to na zamówienie?

hejnal:
nbmx, w jaki sposób podłączyłeś tego hastlera?? To jest za...ste!!!!
Poco budować kabiny do modeli skoro można zrobić sobie samemu symulator ala ep09.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej