Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Nastawnik do kompa !!! :)

<< < (3/38) > >>

Tomek:
Witam,
co do machajki to taki wam pomysl podsune:  Wlutujcie po prostu kabeliki w klawiature prosto od dwuch guzikow do "machania" machajka i podlaczcie je do maszyny do cwiczenia ktora najbardziej by to odzwierciedlila, maszyna do wioslowania :) i bedziemy zmeczani tak jak bysmy machali tym prawdziwym cudem :):):)

Pozdrawiam

EP08_015:
Hmmmmmmm a jakie macie rozwiązanie dla mnie?

Ja mam w domu prawdziwy nastawnik od et22 zawór główny oerlikona, szybkościomierz rejestrujący typu RT9  no i ten przycisk shp oraz co prawda tylko obudowa z przysiskami i mikrofonrm od manipulatora radiołaczności. Jak mógłbym wykorzystać te części w "Maszynie"? Z chęcią bym się skontaktował z jakimś elektronikiem.

Pozatym zaznaczam że każdy kto chciałby nabyć nastawnik (złomowany) wystarczy się zgłosić do zakładu taboru i pogadać z naczelnikiem. Ja nabyłem nastawnik blisko 3 lata temu za 50 zł (z wyrobionymi zapadkami) ale styki ma dobre.

nbmx:

--- Cytuj ---nbmx, w jaki sposób podłączyłeś tego hastlera?? To jest za...ste!!!!
--- Koniec cytatu ---

HASLER
Trzeba zbudować 3-fazowy falownik sterowany cyfrowo.

--- Cytuj ---Wlutujcie po prostu kabeliki w klawiature prosto od dwuch guzikow do "machania" machajka
--- Koniec cytatu ---

Na starych klawiaturach to niebyłby problem. Przy nowych trzeba już się bawić z matrycą.

--- Cytuj ---Hmmmmmmm a jakie macie rozwiązanie dla mnie?
--- Koniec cytatu ---

Nastawnik da się wykorzystać , ale z zaworem juz bedzie ciężej, trzeba  zrobic, sprezarke, czujnik cisnienia co by troche kosztowalo. Zamiast tego wmontować potencjometr i przetwprnik A/D.

mw158979:

--- Cytat: "nbmx" ---P.S. Cały pulpit lokomotywy (nietylko EU07) postaram się zaprezentować jak powstanie nebula (stary symek już sobie z tym nieradzi)

--- Koniec cytatu ---

Mysle, ze poradzi sobie na tyle, na ile radzi sobie przy zwyklej klawiaturze. Natomiast nie wszystko da sie zrobic wpinajac kontakty urzadzen pulpitu w prawdziwa klawiature - zapewne symulator lubi tylko przyciski chwilowe, a nie wszystkie takie sa.

nbmx:

--- Cytat: "mw158979" ---
Natomiast nie wszystko da sie zrobic wpinajac kontakty urzadzen pulpitu w prawdziwa klawiature - zapewne symulator lubi tylko przyciski chwilowe, a nie wszystkie takie sa.
--- Koniec cytatu ---

Manipulator niema nic wspólnego z klawiatura, to jest osobne urzadzenie (tak jak skaner czy drukarka) podłączane pod USB lub COM (RS232). Symek oprócz analizowania danych z manipa (pozycje nastawnika, wartosci pozycji hamulcow, stany przelacznikow) musi też wysyłać informacje do wszelkich wskazników (amperomierze, woltomierze, manometry) a także opcjonalna mozliwość podłączenia wentylatorów :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej