Symulator EU07 (i nie tylko) > Infrastruktura kolejowa
Ograniczenie na wjeździe do Blachowni
MasterYoda:
Otóż chciałem zapytać o wskaźnik W8, który jest ustawiony na wjeździe do blachowni od strony Gnaszyna. Na "linii 61 towarowy 2" w Gnaszynie dostajemy "Sz" i pędzimy po niewłaściwym. Czy jeśli:
-wjeżdżam do Blachowni po torze 2(niewłaściwym)
-mijam W8 znajdujący się przy torze 1
-na zwrotnicy krzyżowej zjeżdżam na tor 1(właściwy).
[schemat poniżej]
W związku z tym pytanie: czy to ograniczenie mnie obowiązuje skoro jadę torem, 2 przy którym nie ma ostrzeżenia o odcinku o zmniejszonej prędkości?
I jak taka sytuacja wygląda w rzeczywistości?
Rudzik:
No jak będzie 20 a wpadniesz 60 i wyrzucisz ze 2 wagony poza tor to też będziesz się pytał? WOS - pisze od jakiego KM do jakiego KM jest ograniczenie. Tak, obowiązuje Cię to ograniczenie.
mechatronik:
Dodam jeszcze od siebie, że nie tyle powinien interesować Cię W8/D6 co W9/W14. Bywa, że w terenie nie ma wskaźnika W8 (ktoś ukradł, spadł,…) a jedynie W9 i musisz się do niego zastosować. Na kolei ograniczenia prędkości to ograniczenia sztywne -nie tak jak w ruchu drogowym, że jak Cię policja nie złapie na fotoradar to sobie szybciej przejedziesz. Tutaj jak pojedziesz szybciej to masz prawie jak w banku, że wagoniki będą chciały poleżeć na trawce…
MasterYoda:
Co do tych ograniczeń to wiem że są sztywne. Co do wos'u mam pytanie. Otóż jeśli tylko na torze niewłaściwym do mojego kierunku każdy jest odcinek o zmniejszonej prędkości to czy jest on wykazany w wos'ie? Czy wos dotyczy tylko jednego toru danej linii czy wszystkich?
Mannerheim:
W każdym WOS-ie w odpowieniej kolumnie podany jest numer toru (torów) gdzie obowiązuje dane ograniczenie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej