Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Problem z 'oświetleniem' trójkątów.
ISDR:
Spróbuj jeszcze wszystkie vertexy weldować a następnie użyj modyfikatora "Edit Normals" i użyj resetowania normalnych. Na l144 miałem z nasypem taki sam problem i jakoś klikałem i klikałem w te opcje i udało się :-).
Cesky Kretek:
Witam ponownie.
Dziękuję za odpowiedzi, dzisiaj miałem trochę czasu żeby pogrzebać przy 3DS MAX'ie - do rzeczy:
- Reset Scale & Reset Transform - nie przyniosło oczekiwanych skutków ;)
- AutoSmooth także
- Edytowanie Normalsów także
natomiast zrobiłem taką rzecz - zaznaczyłem obiekt przez Editable Mesh, a następnie z 'Smoothing group' użyłem opcji CLEAR ALL.
Spowodowało to zresetowanie grup - różne trójkąty obiektu były przyporządkowane różnym grupom - teraz powinno być ok - ale nie jest.
Teraz mam problem z tym co załączam na screenie.
Kolejny zestaw pytań: jeśli się przyjrzeć - 'lewy' trójkąt ściemnia się w kierunku góry - nie jest jednolicie jaśniejszy.
Jak tym razem poradzić sobie z tym problemem?
Pozdrawiam
ISDR:
Rozumiem, ze ten peron jest zrobiony jako mesh a nie jako t3d. Skrypty przy takim obiekcie pobierają wektory normalne z 3ds maxa( nie są wyliczane jak to jest w przypadku modelu t3d) tak więc prześwietlenia terenu czyli obiektów mesh zapisanych w scenerii jako trinangle są z winy wektorów normalnych.
Aby naprawić peron możesz zapisać jako t3d lub modyfikować wektory normalne.
Jeśli możesz zapisz ten peron w maxie lub scn i wystaw. Spróbował bym te wektory poprawić.
Cesky Kretek:
Peron jest zrobiony jako mesh - poprzez extrude spline. Nie wiem czy ma to coś na rzeczy, bo robiłem wcześniej podobnie i nie miałem takiego problemu.
Załączam wyeksportowany peron. Pracuję na 3DS Max 10 - mam nadzieję że to nie problem.
surgeon:
Dziwacznie jakoś robisz ten peron, z osobnych boxów, i masz pełno ponakładanych na siebie powierzchni. Spróbuj z jednego boxa wyrzeźbić to samo. I wyzeruj wstawionego boxa na osiach.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej