Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

SP45

<< < (9/11) > >>

Niebugoclaw:
Heh a od kiedy to musisz mieć osiemnastkę żeby cię wpuścili? Przepisy przepisami ale nie zapominaj, że bez przepustki nawet pełnoletni po złośliwości nie wejdziesz. Pochodź trochę do dyspozytorów, popytaj się to któryś ci pozwoli focić.

kurak303E:
Trochę mega bzdura z teksturą. Ryflowane pudło miały tylko wysokie numery - od 177 w górę. Wyjątek - SU45-006, która została przenumerowana. Poza tym nie ten pług. Prawie wszystkie SP45 miały zgarniacz starego typu, który został zamieniony przez lżejszy, kwadratowy w ostatnich numerach. Oczywiście później powymieniano już na SU45 w wielu numerach owe zgarniacze, nawet w niskich, jak 018.

Przyciski STARTu i STOPu to wolna amerykanka - w każdej lokomotywie inaczej, zarówno typ jak i kolor. Nie sugerowałbym się jednym zdjęciem, tylko proponował zrobić autorowi według uznania. Zdarzało się też że przycisk czuwaka i odluźniacza były zamienione miejscami.

--- Cytuj ---Zdjecie srodkowe przedstawia kabine SP z lat produkcji. Zauwaz okno podzielone na polowe a nie na 3 czesci. Te wersje moze tez zrobimy.
--- Koniec cytatu ---

Środkowe zdjęcie pochodzi z egzemplarza prototypowego SP45-001 (i 500). Nie było więcej takich modeli. Wszystkie następne SP45 mają zwykłe, znaną do dziś "fiatową" kabinę.

Zrób wężyk od pary. Dość ważny element, w sumie najistotniejszy, odróżniający SP45 od SU45 - czyli sposób ogrzewania składu.

Jakieś pytania, piszcie na PW. Serię SU45 znam doskonale - przejechane wiele tysięcy km, także za nastawnikiem dało trochę wiedzy praktycznej ;) Z resztą jeszcze w tym tygodniu znów wsiadam na SU i jadę w trasę :D

--- Cytuj ---Przepraszam za OT, ale co można rozumieć przez "przycisk dzwonka telefonu"?
--- Koniec cytatu ---

Ooo przy okazji poszukam zdjęć SM30 z Kościerzyny. Chyba coś robiłem na tex, ale nie jestem pewien.
Co ciekawe sami maszyniści nie wiedzą, po co on jest. Ja z kolei słyszałem opinię, że to mogło służyć do wezwania maszynisty/pomocnika z drugiej kabiny.

matek123:

--- Cytat: kurak303E w 27 Czerwca 2011, 23:38:19 ---Ooo przy okazji poszukam zdjęć SM30 z Kościerzyny. Chyba coś robiłem na tex, ale nie jestem pewien.

--- Koniec cytatu ---
W Kościerzynie jest SP30.
Edit: Przed chwilą znalazłem ilostan taboru kolejowego Zachodniopomorskiego Zakładu Spółki PKP Cargo, z którego wynika że są tam 4 lokomotywy SM30 - 097, 171, 235, 290. Dane były aktualizowane 05.06.2011.

Husarz:
Ja mam w Ostródzie SM30 w malowaniu DEC-u

matek123:
W sobotę na 99% będę w Par. Skierniewice więc postaram się obfotografować SP30.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej