Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Projekt SKM Trójmiasto - sceneria do symulatora
JONIN_EZT:
Powiedzmy sobie szczerze. Trasa Warszawa - Gdańsk nawet za 10 lat nie wyjdzie. Gdzie przy trasach 40km to już jest robota na bardzo długo, a co dopiero na 328,1km. Nie mówię tego po to żeby zniechęcić, tylko tak wyglądają realia budowania tras.
darekocur:
Tak, tylko symulacje można zrobić w ten sposób żeby podzielić na części jeżeli np. fragment lini 202 ma więcej niż 20km to zrobić: linia 202 A) Gdańsk - Gdynia, linia 202 B) Gdynia - ...
A praca maszynisty to zupełnie inna rzecz, to służba, tutaj nie musimy siedzieć po 8 czy 12 nie wiem ile godzin dziennie maszynista pracuje w jakim systemie (nie jest dobrze dla wzroku za jednym podejściem bez przerw przed monitorem siedzieć czy stać 2 godziny).
Sawi:
@darekkocur przykładem w symku podzielenia scenariusza jest chociażby lo053_cargo_patr1 i lo053_cargo_part2. Więc takie podzielenie raczej nie stanowi problemu. Tu raczej chodzi o to, o czym wspomniał @PanMechanik:
--- Cytat: PanMechanik w 07 Lipca 2012, 13:02:23 ---Nie zapominaj o tym, że nie jest to gra, którą można w dowolnej chwili przerwać, zapisać i iść z kolegami pograć w piłkę. To symulator (przypominam - jeśli gdzieś Ci to umknęło) pracy maszynisty. Prowadząc pociąg w realnym świecie też (gdyby Ci się odwidziało) zatrzymał byś skład na szlaku i poszedł byś oglądać mecz? Opcja "Save" jest całkowicie bzdurna. I w tym przypadku nie może mieć miejsca. Czy misja trwa 20 minut, czy (w przyszłości) 7 godzin - nie ma, że boli - zaczynasz to jedziesz do końca.
--- Koniec cytatu ---
Czyli reasumując w prawdziwym świecie maszynista wykonuje swoje służby od początku do końca. My w naszym symulatorze mamy dzięki @Ra opcje "Pause" pod klawiszem Pause Break, więc jesteśmy w lepszej sytuacji. Dzięki tej opcji możemy sobie zrobić jednak mimo wszystko przerwę.
sektor 77:
--- Cytat: JONIN_EZT w 07 Lipca 2012, 14:24:37 ---Powiedzmy sobie szczerze. Trasa Warszawa - Gdańsk nawet za 10 lat nie wyjdzie. Gdzie przy trasach 40km to już jest robota na bardzo długo, a co dopiero na 328,1km. Nie mówię tego po to żeby zniechęcić, tylko tak wyglądają realia budowania tras.
--- Koniec cytatu ---
To prawda i popieram kolegę, co nie znaczy, żeby nie robić dłuższych scenerii. Z drugiej strony są w obecnych czasach takie monitory, które mają specjalne filtry chroniące wzrok, ale one też nie są w stu procentach skuteczne.
JONIN_EZT:
Witam
Generalnie są pytania o projekt. Powiem tylko tyle, projekt nie śpi i cały czas (póki mam czas) dłubię w 3DSmaxie. Niestety materiałów dotyczących profili torów 501 SKM i 502 SKM nie otrzymałem, więc będzie to trudniejsza robota niestety, (chyba że osoby które się deklarowały o załatwienie tego jednak dostaną). Bez tego tory SKM też powstaną, ale bez 100% pewności że tak w realu jest.
Zbudowany odcinek Gdynia Chylonia - Gdańsk Główny
- Rozbudowana prawie w całości tylko Gdynia Główna.
Projekt chciałem pociągnąć do Pruszcza, bo tam mi się kończą materiały i raczej dalej nie będę kontynuować. Teren i sieć trakcyjna zostanie na później. Co do sieci trakcyjnej to w temacie o warszawskim węźle, który jeden z naszych buduje się pojawiła informacja o nowych wysięgnikach, więc poczekam na ewentualną publikacje. Do tego czasu pewnie uda mi się już całą sygnalizację położyć wraz z resztą torów (patrz kolejne 3/4 miesiące).
Nadal czekam na materiały dotyczące profili torów 502 i 501.
Pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej