DDS jest przeważnie trochę wydajniejszy. Na laptopie z AMD Athlon II (X2?) 2.1 GHz, 3 GB RAM, i którymś ATI Mobility Radeon z 512 MB RAM na PC2009 DDS na TD FPS wynosił 65 FPS,a na PC2009 TGA 45 FPS.
Ale z kolei na PC 2010 na laptopie z Intel Pentium M 1.3 GHz, 256 MB DDR, Intel i855GM na TD FPS na TGA i DDS wynosił 14. Takie przypadki też się zdarzają, ale generalnie DDS jest wydajniejszy i może pomóc na starym sprzęcie, na którym TGA ma małą wydajność (po to prawdopodobnie paczka jest wydawana w dwóch wersjach).
z niskoprofilową kartą RAGE 128 PRO Ultra GL AGP
Powodem takiego FPSu jest właśnie ta karta graficzna (porównywalna do Rivy TNT2).
Sam mam podobny komputer, do niedawna z niego korzystałem: MSI K7T266 Pro2, AMD Athlon 1.2 GHz, 1GB DDR, WD Caviar XL 80GB, Zotac GeForce 6200A 512 MB DDR2 AGP. I osiągi - przy wyłączonym wszelkim antyaliasingu, filtrowaniu anizotropowym, itp. na linia61_osobowy2 na PC09 DDS w kabinie EN57 po uruchomieniu MaSzyny (przed Lublińcem) na Display List 28 FPS, na VBO 31 FPS (1024x768x32 bit). Sam byłem zdziwiony, ile dała zmiana karty (na GeForce 2 MX 200 w tym samym miejscu na DL miałem 8 FPS).
Musisz wymienić kartę graficzną (obecnie najmocniejsze na AGP są OIDP właśnie GeForce'y 6200), dobrze byłoby też dołożyć trochę RAMu, tak żeby był 1GB. Koszt takiej rozbudowy to około 270 PLN (przy założeniu, że masz pamięć DDR1, najdroższą obecnie na rynku), a wydajność mocno wzrośnie i będziesz mógł normalnie pojeździć, także na pełnym ekranie.