Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Budowa czuwaka pod Symulator.
mechatronik:
Przekaźnik jest po to, że jak ktoś chce sobie podłączyć samochodowe żarówki to taka konfiguracja mu to umożliwi. Żarówki na 12V są dość zbliżone wielkością do tych na 110V i dają też niezły efekt. A nawet jeśli ktoś nie ma żarówek 12V to może podłączyć te na 110V (dwie w szereg i pod 230V) albo zwyczajne żarówki na 230V takie jakie są np w lodówkach czy piekarnikach. Przekaźnik daje więcej możliwości. Można oczywiście to też zrealizować na triakach i optotriakach ale nie widzę takiej potrzeby.
Odnośnie załączonego schematu. Przykładowe elementy: transoptor -PC123, dioda prostownicza -1N4007, przekaźnik LU12, żarówka samochodowa 12V, zasilanie to np akumulator samochodowy. Info dla zbierających złom elektroniczny ;). PC123 (bądź jego zamiennik) często występuje w zasilaczach komputerowych. Diodę prostownicza też tam znajdziecie (może być dowolna, byle prostownicza a nie LED, Zenera, itp ;)) .
Lorem:
No tak, to się zgadza. Jednak na Twoim filmiku (http://www.youtube.com/watch?v=fLJz0IuGslM) widać, że urządzenie "rozróżnia" sygnał czuwaka od sygnału SHP i w zależności od sytuacji zapala odpowiednie lampki (SKP - dwie zewnętrzne, CA - dwie wewnętrzne). Może podzielisz się receptą?
Jeszcze jedna kwestia, o którą ktoś już swego czasu pytał - jakie są wymiary puszki z lampkami SHP/CA?
mechatronik:
Wymiary? Ależ proszę :) ->załącznik. Obudowa zrobiona jest ze spawanych i wyginanych blach o grubości 2mm.
ET21-622:
Witam! Mój wynalazek, co racja nie ma takich wymiarów jak właściwa puszka od CA/SHP, ale działa i jest ok. Sposób, dość prosty, rozmontowałem starą klawiaturę, wymontowałem zieloną diodę z Caps Lock'a. Wsadziłem na jej miejsce diodę z myszki optycznej, i działa jak należy. Podłączone pod łącze PS2, Myślę, że z USB nie byłoby problemu. Koszt jaki mnie wyniósł to ok 30zł. Można taniej, zwykłą klawiaturę za 10-15zł, kupić diodę led. Poniżej dwa zdjęcia jak to wygląda u Mnie.
Usunąłem niezgodne z regulaminem załączniki.
Krzysiek626
Proszę... Teraz jak należy... Bym dodał komentarz, ale powstrzymam się. Bo nie ma sensu. Czepiać się o kilobajty, i to dosłownie kilobajty...
Co to za kropkowany styl pisania, niby nie komentarz? No to pieniactwo.
Krzysiek626
Ja regulaminu nie wymyśliłem. Twoje zdjęcia przekraczały sześciokrotnie dozwoloną wagę załącznika formatu jpg. Dyskusja z moderatorem.
Krzysiek626
Niebugoclaw:
A oto i moje dzieło:
(wybaczcie jakość).
Poniżej schemat. Miałem pod ręką tylko przekaźnik z cewką 24V, a to nawet lepiej, gdyż może on przełączać napięcie z sieci (LU12 ma 120V max). Ponieważ sam PC 123 miał za małe wzmocnienie na tranzystorze, zastosowałem zewnętrzny tranzystor BD136.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej