Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Budowa czuwaka pod Symulator.
MaciejM:
Nie przymierzam się do zbudowania kabiny, lecz tylko samego czuwaka/SHP. Jako, że jest EXE, które "manipuluje" lampkami CapsLook'a i Scroll Lock'a, prosiłbym o jakąś pomoc co do budowy. Najbardziej przydadzą mi się schematy obwodów z ewentualnym opisem.
Dane klawiatury (może się przyda): U(napięcie)=5V, I(natężenie)=50mA. Będę wdzięczny za wszelką pomoc :)
Mytnik:
Ja bym to zrobił w ten sposób, że odlutował bym te diody z klawiatury i w ich miejsce wlutował przewody do twojej skrzynki CA/SHP.
Czyli do każdej pary przewodów podłączył byś diodę LED z dobranym do niej rezystorem.
W zależności jaki kolor diody musisz zastosować inny rezystor, który obliczysz tutaj: http://www.neoled.pl/technika-led/licznik-rezystancji-dla-diod-led.html
Jeśli masz jakieś pytania pisz na PW
mechatronik:
Diodę transoptora (np PC123) łączysz równolegle z diodą klawiatury a tranzystor transoptora wrzucasz w obwód cewki przekaźnika. Do cewki łączysz równolegle diodę prostowniczą spolaryzowana zaporowo (tłumienie wyindukowanych szpilek). Natomiast na stykach przekaźnika realizujesz załączanie się lampek :>. Rozwiązanie sprawdzone. Jak zrobię schemat to Wam wrzucę.
@Mtynik, Ty lepiej nie kombinuj bo uszkodzić układ i komputer (USB) przez płytkę klawiatury wcale tak trudno nie jest.
Mytnik:
No tak oczywiście masz rację, układ z transoptorem jest lepszy. Podałem tylko w jaki sposób można to rozwiązać. Nie każdy musi się stosować do tego co napisałem.
Niebugoclaw:
Ten przekaźnik to nakłada niepotrzebne komplikacje. Trzeba przyłożyć osobne napięcie na cewkę przekaźnika i jego styki. Ma to sens wtedy, jak żarówka jest na inne napięcie. A czy nie można by użyć żarówek 6V/400mA i bezpośrednio połączyć je pod fototranzystor? Oczywiście pamiętając o wybraniu tranzystora odpowiedniej mocy, w tym wypadku koło 2,4W.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej