Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Budowa czuwaka pod Symulator.
ET21-622:
Może powoli to wytłumaczę. Chciałem się wywiedzieć. Czy jest możłiwośc, aby wspomniane Lock'i mogły działać równocześnie jako CA, lub SHP. Znaczy się, że gdyby mogły działać jako SHP, to CA byłby pod ''Caps Lock'' Lub na odwrót. Wiem, że mało zrozumiale piszę, ale staram się.
Niebugoclaw:
Czekaj, powoli łapię, chcesz, żeby przy osobnym CA/SHP zapalał się np. Caps Lock, a jak zaświecą się oba układy naraz, to żeby zapaliły się dwie diody? Daj spokój...
hunter:
--- Cytat: ET21-622 w 19 Kwietnia 2011, 20:52:43 ---Czy czasem, jak bym połączył 2 diody 5 volt pod 1 port, to diody raczej swojej możliwości nie pokarzą, czy też, nie będą prawidłowo działać.
--- Koniec cytatu ---
Jak polaczysz je szeregowo, bedzie spadek napiecia na obydwu zaleznie od ich rezystancji, jak polaczysz je tak jak ja (rownolegle), to na dwoch diodach bedzie takie samo napiecie.
mechatronik:
Kwestia, żeby jeszcze podłączył diody tego samego typu i koloru bo inaczej może się okazać, że świecić będzie tylko jedna mimo, że nawet połączył je równolegle (w skrajnym przypadku) ;).
TAO:
A ja bym oponował za wykorzystaniem trzech diod, bo w końcu są trzy, prawda? Jest jakiś problem z odczytywaniem diody NumLock? Rozumiem, że klawiatura numeryczna ma być na stałe włączona, bo sposób zczytywania stanu tychże klawiszy jest prosty. Zmieńcie więc to i odczytujcie je tak, by zmiana ustawienia klawiatury numerycznej nie psuła tego. Wydaje mi się to proste do zrobienia!
Wtedy można by używać tych diód w taki oto sposób:
Caps - SHP
Scroll - CA
Num - OPORY
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej