Symulator EU07 (i nie tylko) > Infrastruktura kolejowa
Dyskoteka na semaforze
MuNiO:
--- Cytat: jageer w 05 Lutego 2011, 22:20:45 ---Często też wygasza się semafor, jak spod niego startuje elektryk z ciężkim bruttem :D
--- Koniec cytatu ---
Winne duże prądy błądzące.
Niebugoclaw:
--- Cytat: jageer w 05 Lutego 2011, 22:20:45 ---Często też wygasza się semafor, jak spod niego startuje elektryk z ciężkim bruttem :D
--- Koniec cytatu ---
A dokładniej dzieje się tak dlatego, że do szyn wracają prądy na tyle duże, że robią zajętości, co wygasza semafor ;)
EDIT: Widzę, że kolega mnie uprzedził.
mechatronik:
--- Koniec cytatu ---
Luzem też jest to możliwe i nawet nie trzeba za mocno kręcić kołem ;). Odnośnie urządzeń SRK to Mysłowice mają je w fatalnym stanie. Nic dziwnego, że są na I miejscu stacji na Śląsku pod względem przejechań sygnału Stój (niezależnie czy CARGO, prywaciarz, IC czy PR). Sam byłem kilka razy świadkiem jak jechaliśmy od strony Oświęciemia i tarcza była na wolną, podjeżdżaliśmy bliżej i na wysokości ostatniego wskaźnika W11 tracza wygasała. Następnie semafor był znów podawany. Gdy byliśmy jakieś 100m przed nim (na szczęście luzem) semafor znów wygasł… Tłumaczenia dyżurnych były wręcz idiotyczne a oni sami bagatelizowali zupełnie ten problem.
btw Jakiś czas temu w Dąbrowie górniczej manewry robiliśmy elektrykiem. Przy ruszaniu (obustronnie) poszedł piękny ogień z łączników szynowych, które były na przeciwko dysponującej. Zwróciliśmy na to uwagę a dyżurny odparł "nic nie będziemy zgłaszać bo jeszcze ten tor na którym jesteście nam zamkną…" -only na PLK ;).
EU40:
To był wypadek na stacji Strażów we wrześniu 1979r. Do kasacji krakowska EU07-168, która miała już nieprzyjemność brać udział w wypadku kolejowym pod Julianką w 1976r.
W Strażowie zawinili elektromonterzy, którzy odwrotnie połączyli przewody semafora. Pociąg międzynarodowy nie miał podanej drogi przebiegu, ze względu na wagon pociągu towarowego, który nie zdążył zjechać na bok. Maszynista zamiast światła czerwonego zobaczył zielone.
kalapi:
--- Cytat: EU40 w 05 Lutego 2011, 09:42:35 ---Ostatni samoczynny migał na zielono, czyli wjazd w stację na 100.
--- Koniec cytatu ---
Semafor wjazdowy jest semaforem półsamoczynnym, czyli chyba niekoniecznie 100 km/h. Np.: Po minięciu "snajpera" masz S5, (który nie mówi o prędkości) i z jaką prędkością jedziesz? Snajper miga, bo nie masz wyjazdu. Czy taka sytuacja jest możliwa?
Proszę pisać bez odstępów, są zbędne. Poprawiłem.
Krzysiek626
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej