Autor Wątek:  SM41-111 - comeback?  (Przeczytany 6437 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ST44-003

• Zasłużony dla Symulatora
  • EU07-001
  • Otrzymane polubienia: 340
SM41-111 - comeback?
« dnia: 09 Grudnia 2010, 23:01:19 »
Ciekawe:
http://www.rynek-kolejowy.pl/20273/PKP_Cargo_dostarczy_tabor_dla_kolejki_turystycznej.htm

c Czyżby wreszcie ktoś się zainteresował przywróceniem tego loka do stanu czynnego?

Krzysiek626
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2010, 19:47:26 wysłana przez Krzysiek626 »

Offline Sawi

• O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
  • Otrzymane polubienia: 751
Odp: SM41-111 - comeback?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Grudnia 2010, 19:40:39 »
iż jedynie przedsiębiorstwo PKP CARGO S.A. posiada wyżej wymienione elementy taboru kolejowy znajdujące się w stanie technicznym umożliwiającym ich modernizację, która pozwoli na ich wykorzystanie do świadczenia usług przewozowych w ramach turystycznej kolei historycznej" - czytamy w uzasadnieniu wyboru sposobu realizacji zamówienia.
Jak to czytam to aż łezka się w oku kręci i smutna prawda przebija przez ten artykuł mają, a nie używają. Zapewne jesli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze ehhhhh. Smutne to, ale prawdziwe. Ciekawe co jeszcze ma na swoim stanie ta spółka.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline MichałŁ

• Otrzymane polubienia: 37
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Grudnia 2010, 19:44:35 »
A orientuje się ktoś może dokładniej co tam w tej SM41 jest zepsute ?

Offline Krzysiek626

• EXIT
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 445
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Grudnia 2010, 19:58:43 »
c Czyżby wreszcie ktoś się zainteresował przywróceniem tego loka do stanu czynnego?
Z artykułu wynika zupełnie inna intencja, którą chyba przeoczyłeś.
Jak to czytam to aż łezka się w oku kręci i smutna prawda przebija przez ten artykuł mają, a nie używają. Zapewne jesli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze ehhhhh. Smutne to, ale prawdziwe. Ciekawe co jeszcze ma na swoim stanie ta spółka.
A mnie cieszy ten artykuł, sześć sztuk zabytkowego już taboru znalazło opiekuna i będzie jeździć. Nie dziwi mnie fakt że spółki nie chcą używać starego taboru.
A orientuje się ktoś może dokładniej co tam w tej SM41 jest zepsute ?

Lokomotywa?

Offline Sawi

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Grudnia 2010, 20:03:04 »
Nie dziwi mnie fakt że spółki nie chcą używać starego taboru.
@Krzysiek co dokładnie masz na myśli?
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline Krzysiek626

• EXIT
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 445
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Grudnia 2010, 20:17:21 »
Każda spółka chce zarabiać pieniądze, w starocie tylko można wciąż dokładać. W sypiącego się FSO125p też byś nie dokładał, tylko kupił sprawny i pewny wózek. Dobrze że smka nie została pocięta.

Chcesz powiedzieć, że koszt naprawy i eksploatacji tej lokomotywy okazałby się nieopłacalny i przez to Cargo nic z nią nie robiło?
W stosunku do możliwości amortyzacji tych nakładów, jak najbardziej tak. To pojazd muzealny, wyeksploatowany nadający się tylko do dorywczej pracy.
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2010, 20:49:12 wysłana przez Krzysiek626 »

Offline Sawi

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Grudnia 2010, 20:28:49 »
Jasne zgodzę się z toba masz racje, tylko jednak jednego nie rozumiem w tym wszystkim. Mieli przecież części do naprawy tego loka, a mimo to stał on bezużyteczny. Ja jakbym miał częsci do przykładowego fiacika, to raczej starałbym się ich użyć do naprawy. Chcesz powiedzieć, że koszt naprawy i eksplatacji tej lokomotywy okazałby się nieopłacalny i przez to Cargo nic z nią nie robiło?

Offline Sawi

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Grudnia 2010, 20:58:51 »
W stosunku do możliwości amortyzacji tych nakładów, jak najbardziej tak. To pojazd muzealny, wyeksploatowany nadający się tylko do dorywczej pracy.
Teraz już rozumiem. Jednym słowem dobrze, że ktoś zainteresował się losem tej smki, bo w przeciwnym razie mogłoby to się różnie skończyć, a tak dzięki temu, że znalazł się inwestor, pojawiła się dla niej szansa :)

Usunąłem niepotrzebną już część wiadomości.
Krzysiek626
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2010, 21:51:01 wysłana przez Krzysiek626 »

Offline ST44-003

• EU07-001
  • Otrzymane polubienia: 340
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Grudnia 2010, 23:19:21 »
Dobra, jeszcze raz. @Krzysiek, z przeczytanego artykułu wywnioskowałem, że Kujawsko Pomorski Urząd Miasta kupi owy tabor i który przywróci do stanu działającego. Zadałem w pierwszym poście pytanie czy to rzeczywiście prawda. Twój post jednak zasugerował że się mylę, tu cytat "Z artykułu wynika zupełnie inna intencja, którą chyba przeoczyłeś"; i właśnie to spowodowało, że nie wiedziałem o co chodzi. Jednak odpowiedź padła już na samym końcu: Tabor ma zostać przywrócony do stanu używalności i będzie działał jako lokalna kolej historyczna.
Teraz już wszystko jest w 100% jasne, więc można temat zamknąć. Teraz lepiej? :)

Ta odpowiedź padła już w przytoczonym artykule. Masz kłopot ze zrozumieniem czytanego tekstu, prawda jest taka że odpisałeś w wątku szukając ukrytych treści i sensacji. Zamykam.
Krzysiek626
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2010, 10:52:48 wysłana przez Krzysiek626 »