Autor Wątek:  Dyskusja jak zrobić najlepszy film promujący Maszynę 424  (Przeczytany 22526 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomaszek_Łódź

• http://www.youtube.com/user/Tomaszek1980lodzlodz?feature=guide
  • Otrzymane polubienia: 3
Odp: Konkurs na najlepszy film promujący Maszynę 424
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Grudnia 2010, 14:49:09 »
Ja się spytam krótko: robimy film z podkładem muzycznym, czy lepiej bez, żeby odwzorować dźwieki w Maszynie?

Offline EU07-457

• Zasłużony dla Symulatora
  • dyrektor lokomotywy
    • Paweł Telega - fotografia kolejowa
  • Otrzymane polubienia: 5
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Grudnia 2010, 17:36:20 »
Druga sprawa to termin konkursu

Termin, jak termin...konkurs był ogłoszony 29.11. W związku z prośbami o wydłużenie terminu - jeśli "naczalstwo" zaakceptuje proponuję wydłużyć termin do dnia 15.12.

Offline mechatronik

• Kierownik sekcji napraw lokomotyw
    • Filmy kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 172
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Grudnia 2010, 17:53:49 »
propozycja @wojtekilawa:

0:45-1:05 Jada na uderzeniowym
1:26 Załączone podświetlenie prędkościomierza -nie pasuje to zbytnio… + jazda na uderzeniowym
2:05 Miałbym wątpliwości co do sensu jazdy na dwóch pantografach (aczkolwiek z tym to różnie bywa)
Muzyka - rzecz gustu, aczkolwiek po "nagonce" związanej z prawami autorskimi na YT nie wiem czy taka "reklama" symulatora długo byłaby tam dostępna… Oczywiście każdy może powiedzieć, że "przecież coś zrobił" -fakt, ale to coś musi mieć ręce i nogi. A chwilowo to coś jest inwalidą… Ale to tylko moje zdanie.
Pozdrawiam.
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, BR233 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76

Offline MaciejZ

• Latamy by ratować ;) Pozdro z góry!
  • Otrzymane polubienia: 70
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Grudnia 2010, 18:16:33 »
Za podkład muzyczny powinien być jakiś ambient/instrumental, najlepiej nierażący. Nie każdy lubi ciężki metal, pop czy klasykę. Co do filmu Wojtka, po niewielkim podkręceniu mogłaby to być parodia(bez urazy) symulatora. Dla tych, którzy rozumieją słowa (bo sensu trudno się doszukać) piosenki Poker Face w wykonaniu Lady Gagi może być niezrozumiałe, co ma treść piosenki do pokazywanego nam obrazu. Ja sobie to jakoś wytłumaczę, a obcokrajowiec niekoniecznie. Wg mnie 7 dni to trochę za mało. Niektórym myślenie nad całym projektem zajmuje więcej czasu.

Offline wojtekilawa

• Otrzymane polubienia: 1
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Grudnia 2010, 18:23:48 »
Zgodzę się z @_MK_EU7, 7 dni to za mało, co widać po moim filmie. Chciałem zrobić coś na szybko w kilka godzin  (nie wiedziałem, czy nie będę wyjeżdżał w niedzielę)  . Muzyka wzięta pierwsza, lepsza jaka w radiu leciała, filmy nagrane byle coś jechało i wyszło co wyszło - chyba najgorszy film jaki zrobiłem. Jeżeli termin zostanie przedłużony to obiecuję że zaprezentuję coś jeszcze raz.

Offline mechatronik

• Kierownik sekcji napraw lokomotyw
    • Filmy kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 172
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Grudnia 2010, 18:50:32 »
Od 0:22 do 0:42 troszkę pustynny rejon, na koniec stare logo a do tego rozmowy przez radiotelefon… Osoba która ściągnie symulator będzie miała słuszne pretensje, że w "reklamie" były rozmowy a tu ściąga PC i ich praktycznie nie ma… Proponowałbym robić filmy na "czystych" PC z ew dodatkami które wyszły na forum.

EDIT
Faktycznie. Myślałem, że zostało udostępnione jak mnie nie było…
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, BR233 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76

Offline REWIZOR

• Administrator
    • www.eu07.pl
  • Otrzymane polubienia: 32
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Grudnia 2010, 18:51:47 »
Termin, jak termin...konkurs był ogłoszony 29.11. W związku z prośbami o wydłużenie terminu - jeśli "naczalstwo" zaakceptuje proponuję wydłużyć termin do dnia 15.12.
Terminy bywają ulotne, co do terminów: proponuję przedłużyć, na jakich zasadach i w jakim terminie to już Pawle sprawa Waszego Wydziału i Waszego Naczelnika, nie wcinam się lecz obserwuję :) Ustalajcie takie rzeczy w Waszym zamkniętym Wydziale Promocji proszę.

... na koniec stare logo... .
Userzy nie mają dostępu do nowego logo, proszę udostępnić dla ogółu w Wydziale FORUM (nie pamiętam gdzie leży, w Web czy u Was?), zastrzegając w jakim celu może zostać wykorzystane.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

Offline Benek

• Moderator
  • fb.com/benek.maszyna
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Grudnia 2010, 19:02:20 »
Mechatronik, te rozmowy są w PC lub w dodatkach. A co do uwag:
-zła sceneria została wybrana, za mało szczegółów jest na niej;
-ja osobiście nie lubię jak się macha kamerą, np. w kabinie. To w lewo, to w prawo;
-ogólnie jakoś nie porywa, aczkolwiek doceniam starania :)

Nie znam natomiast człowiek, ale pierwsza minuta tego filmu jest całkiem kul:

i nawet z muzyką się zgrało.

Offline REWIZOR

• Administrator
    • www.eu07.pl
« Odpowiedź #38 dnia: 05 Grudnia 2010, 19:05:15 »
Nie znam natomiast człowiek
Medyk, przez własną głupotę ma nadal czerwonego kropka. Mógł już dawno nie mieć, jego wybór...
Pozdrawiam

Offline Tomaszek_Łódź

« Odpowiedź #39 dnia: 05 Grudnia 2010, 19:06:05 »
Ale każdy po ściągnięciu "fabrycznej PC" może potem sobie dowolnie skonfigurować wszelkie eventy. Jaka scenerię proponujecie?

Offline wojtekilawa

• Otrzymane polubienia: 1
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Grudnia 2010, 19:09:07 »
Jaka scenerię proponujecie?
Najlepiej taką z wieloma elementami otoczenia. Takimi sceneriami są np. Linia61, czy Bałtyk.

Offline Tomaszek_Łódź

« Odpowiedź #41 dnia: 05 Grudnia 2010, 19:11:16 »
Bałtyk u mnie był. Co do scn61 to na stacjach np. u mnie zacina, więc wybrałem scenerie, które nie będą się zacinały.

Offline Tomaszek_Łódź

« Odpowiedź #42 dnia: 05 Grudnia 2010, 19:18:09 »
Benek, poza<>tym "machanie kamerą" jest bodajże na jednym, lub dwóch ujęciach. Mogą zostać oczywiście wyrzucone, jeśli to bardzo szpeci filmik.

Krzysiek626
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2010, 19:19:47 wysłana przez Krzysiek626 »

Offline szogun

• ZbanowanyZbanowany
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 573
« Odpowiedź #43 dnia: 05 Grudnia 2010, 20:35:51 »
nowego logo
http://eu07.pl/forum/index.php?action=dlattach;topic=15056.0;attach=15700;image o to logo chodzi? Jeśli tak to wystarczy w GIMP-ie zmienić czarny kolor w alphe (w ten sposób robiłem ekrany startowe).
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline REWIZOR

• Administrator
    • www.eu07.pl
« Odpowiedź #44 dnia: 05 Grudnia 2010, 20:39:10 »
Tak, to jest nowe logo. Tak się prezentuje na roboczej wersji nowej strony.
Pozdrawiam

Offline mk1992

• Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #45 dnia: 05 Grudnia 2010, 21:55:52 »
Do robienia filmów proponuję scenerię Linia 053. Ustawcie sobie dzień i kręćcie ujęcia w miejscach, gdzie nie ma jakichś uchybień typu znikająca trawa, czy brak sieci trakcyjnej. Z FPS nie powinniście mieć problemu, gdyż to jest jedna z nielicznych scenerii, gdzie jest dosyć sporo szczegółów z jednocześnie płynną symulacją.

Dobierzcie odpowiedni tabor - tyczy się to również doboru tekstur. Na jednym z filmów jest użyta tekstura EN57 w malowaniu niebiesko - żółtym (taki totalny szrot, bodajże 1051). Zamiast tej tekstury zmień sobie jeden z drugim na 1146, albo 1012.

Kolejna sprawa - kabina budynia. Nie wiem dlaczego, ale ta kabina jakoś szczególnie mnie nie porywa, jest w niej po prostu nudno. Zamiast tego zróbcie sceny w kabinie ET41, ewentualnie EU07 (nie budyniowej).

Dobór tekstur wagonów pasażerskich - to też ma ogromne znaczenie. Nie bierzcie na litość boską starych tekstur wagonów w malowaniu PKP IC (tych, co jeździły na starych TLK-ach). Użyjcie ładnej teksturki AZdnu_120,  czy Bdnu_090-7.

No i to by było na tyle moich uwag. Możecie się śmiać lub nie, ale takie właśnie pierdy mają największe znaczenie podczas oglądania filmu reklamowego. Tego typu szczegóły przykuwają pierwszą uwagę widza i to je trzeba odpowiednio dopracować, a nie podkład muzyczny, który powinien być dodatkiem do filmu reklamowego (czy tam promocyjnego), a nie głównym problemem przy montowaniu produktu.

@wojtekilawa, już zaczynasz chwytać o co chodzi. Dobre ujęcia, z tym, że nie musisz czekać aż skład cały przejedzie i wtedy zmieniasz scenę, niech przejedzie do połowy, potem scena się rozmywa i kolejne ujęcie w zupełnie innym miejscu (tylko nie powtarzaj scen, tzn. nie rób dwóch różnych ujęć w tym samym miejscu, a także staraj się kręcić w skrajnie różnych warunkach pogodowych). Była jedna scena z mgłą? Ok, wystarczy. Nie rób przerostu formy nad treścią.

Muzyka zbyt głośno, minusem jest brak dźwięków. Powtarzam, muzyka powinna być spokojna i stonowana, powinna być tylko dodatkiem w takim filmie, a nie czymś, na co będziemy zwracać całą naszą uwagę.
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2010, 22:03:40 wysłana przez mk1992 »

Offline surgeon

• Zmierzły, opryskliwy, czepialski i mądrala :D
    • SCN
« Odpowiedź #46 dnia: 05 Grudnia 2010, 22:12:58 »
Strata czasu. I tak nic nie przebije filmu Bombardiera. :P
Ra: Ostatnio dochodzę do wniosku, że cybernetycznie to kura ma podobne skomplikowanie, co obecne komputery. A jest tańsza, zdrowsza, a jak się zepsuje, to wywalić na kompost można.

gumini

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 05 Grudnia 2010, 22:26:02 »

Więc proszę go zaprezentować.

Offline MaciejZ

« Odpowiedź #48 dnia: 05 Grudnia 2010, 22:38:17 »
Film @Bombardiera był perfekcyjny :D Ta muzyka, dopasowanie, dynamiczność. Jedyna wada(dzisiaj) to to, że film był dość dawno robiony i od tamtego czasu wiele zmieniło się na lepsze. Jednak myślę, żeby nie próbować zrobić filmu na bazie pracy @Bombardiera.
Jeszcze jedna uwaga ode mnie. Dobrze byłoby gdyby kamera podczas ujęcia była statyczna, bez obracania. Ujęcia jeszcze krótsze, nie ma potrzeby pokazywania przejazdu całego składu.

Offline MaciejM

• Otrzymane polubienia: 1421
« Odpowiedź #49 dnia: 05 Grudnia 2010, 22:42:41 »
Tak, statyczność kamery jest ważna. Mimo, że ruch kamery znacznie urozmaica "reklamę", w symku nie jest on dopracowany. Dobre ujęcie by było, gdyby można było wyjść z kabiny (tak jak w debugmode) i nagrać pędzący skład podczas jazdy. Nie wiem, czy można zwiększyć kabinę tak, aby można było z niej wyjść lub ewentualnie zlikwidować informacje napisane czerwonym drukiem w debugmode. Jest możliwe, aby zrobić jedną z tych dwóch opcji?
PKP Intercity Zakład Centralny w Warszawie
15 lat z MaSzyną!

Sceneria Tomaszewo - zapraszam do otwartych testów scenerii.

Offline mk1992

« Odpowiedź #50 dnia: 05 Grudnia 2010, 22:42:47 »
Nie uważacie, że rozczulanie się na temat filmu @Bombardiera, którego de facto nigdzie nie ma, jest trochę nie na miejscu i nijak się ma do tematu? Jeśli macie zamiar pisać dla samego pisania, to darujcie sobie, bo są tutaj osoby, które chcą coś zrobić, ale niektórzy skutecznie im w tym przeszkadzają.

Cytat: _MK_EU7
Dobrze byłoby gdyby kamera podczas ujęcia była statyczna, bez obracania. Ujęcia jeszcze krótsze, nie ma potrzeby pokazywania przejazdu całego składu.

A czytasz wcześniejsze posty, czy tylko klepiesz bezsensownie w klawiaturę? O czym napisałem w swoim elaboracie?

Moderatorów proszę o zrobienie porządku w temacie. Z góry dziękuję.

Offline MaciejZ

« Odpowiedź #51 dnia: 05 Grudnia 2010, 22:49:24 »
Nikt się nie rozczula, tylko warto o nim wspomnieć, bo sam w sobie zawierał dużo cennych wskazówek. Ja w żaden sposób nie przeszkadzam nikomu robić, ale to jeszcze jest dalekie od dobrego filmu. Od tego wszystkiego to już mi kilka pomysłów do głowy przyszło...jak tylko znajdę czas, postaram się je wprowadzić w życie.

Edit. @JONIN_EZT przedstawił nam jak na razie najlepszy film. Ujęcia nie są długie, nudne, męczące. Perfekcja to jeszcze nie jest, ale kolega poszedł w dobrym kierunku, sprawiając tym samym, że dotrwałem do końca. Bez muzyki troszku cicho jest, jednak dźwięki symulatora też byłoby dobrze wypromować. Jakby się coś spokojnego snuło w tle, byłoby już fajnie.

Prosiłem o powstrzymanie się od ocen do czasu zamknięcia konkursu. Powinieneś sam pokazać co portrafisz ale do tego się nie spieszysz.
Krzysiek626

Ignorowanie zaleceń, wyraźnie prosiłem o pwstrzymanie się od ocen zgłaszanych do konkursu filmów.
Krzysiek626
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia 2010, 11:22:47 wysłana przez Krzysiek626 »

Offline AtapiCl

• O warszawskiej części linii kolejowej nr 7 Warszawa – Lublin i nie tylko ;)
  • Otrzymane polubienia: 212
Odp: Dyskusja jak zrobić najlepszy film promujący Maszynę 424
« Odpowiedź #52 dnia: 06 Grudnia 2010, 04:33:38 »
Gdyby jeszcze sprzęt miał lepszy, gdyby jeszcze nie byłoby problemów z włączającym się czuwakiem, gdyby jeszcze oświetlenie scenerii było ok (tak, dobrze przeczytaliście) - niedopuszczalnym jest zachodzące słońce oświetlające bok lokomotywy lub też fragment kabiny, gdy trawa i torowisko jest wręcz niewidoczne. Pisałem gdzieś o tym, ale to raczej w zamkniętym dziale. Należy poprawić sobie wpisy light w starterze, a dokładniej parametr odpowiadający za wysokość źródła światła. Obecnie ten oscyluje on w granicach 200 metrów - będzie ok przy kilku kilometrach.

Offline chemik35

• Stacja Płock Trzepowo
  • Otrzymane polubienia: 6
Odp: Dyskusja jak zrobić najlepszy film promujący Maszynę 424
« Odpowiedź #53 dnia: 07 Grudnia 2010, 16:08:22 »
Po obejrzeniu filmiku @JONINA_EZT i @Tomaszka_Lodz dochodzę do wniosku, że wszystkie publikacje dźwiękowe publikowane dla urozmaicenia symka są psu na budę. To, co słychać w filmikach, to jeden wielki horror (zwłaszcza rozciągnięty dźwięk silnika do SP42). Wydane są normalne dźwięki do SX42 by @Szogun, są oryginalne dźwięki do ET22, więc nie wiem, czy nie razi autorów jazda z prymitywnymi / niepasującymi dźwiękami? MaSzynę stać na dużo więcej. :)

Do czasu ustalenia nowych zasad, wątek zostaje zamknięty.
Krzysiek626
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2010, 11:27:09 wysłana przez Krzysiek626 »