Symulator EU07 (i nie tylko) > Infrastruktura kolejowa

Jakie semafory wykorzystać?

<< < (2/4) > >>

Benek:
Wystarczyłby, gdyż mowa o semaforze ze światłami: zielone, czerwone, białe.

pioko17:
A to chyba w pozostałych przypadkach też nie muszę używać górnego pomarańczowego?

Benek:
Jeśli to posterunek odgałęźny i nie ma SBL to zrobiłbym tak jak mówisz.

Mannerheim:
Tak na dobrą sprawę, jeśli szlak nie jest wyposażony w SBL a przed sąsiednimi posterunkami stoją tarcze ostrzegawcze, wystarczą :
- dwa semafory czterokomorowe (ziel-czer-pom-bia) dla wjazdu od lewej strony (rysunek) i wyjazdu na jednotor z kierunku zbocznego
- semafor trzykomorowy (ziel-czer-bia) dla wyjazdu na jednotor z toru na wprost
- tarcze dwukomorowe z wyjątkiem tej odnoszącej się do czterokomorowca osłaniającego wyjazd na jednotor - tu wystarczy jednokomorowa (jazda zawsze z ograniczeniem prędkości).

Oczywiście w rzeczywistości często się tak zdarza że tam gdzie wystarczyłby np. semafor czterokomorowy ustawia się pięciokomorowca. To już tylko Ty decydujesz skoro to trasa fikcyjna :)

pioko17:

--- Cytat: Mannerheim w 03 Listopada 2010, 09:11:13 --- To już tylko Ty decydujesz skoro to trasa fikcyjna :)
--- Koniec cytatu ---
Nie, nie nie robię trasy, robię makietę kolejową i chciałem zrobić, by była jak najbardziej realna. :)

Jeszcze raz dzięki za wszystkie odpowiedzi. Na dole przedstawiłem schemat poprawny.

I jeszcze mam ostatnie pytanko odnośnie Sz. Co wskazuje tarcza ostrzegawcza, gdy na semaforze jest pokazane Sz? Pomarańczowe ciągłe, czy migające?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej