Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
3DS - pytania
surgeon:
Chodzi o to, aby ich wymiary w 3ds były zbliżone, albo takie same najlepiej, jak te w rzeczywistości.
Jeśli chodzi o Twoją tablice, to naprawdę nie dało się tego robić jako jeden model bez submodeli? Po co sobie komplikować i dzielić na kilka części? Taka tablica jest dosyć prostym modelem i ekstrudować z niej nogi nie powinno być wielkim problemem (sądząc po screenach).
szogun:
--- Cytat: Mytnik w 01 Lutego 2011, 19:42:08 ---Główna tablica ma wymiary 5x2x0.2m
--- Koniec cytatu ---
Coś w to nie wierzę... Na pewno masz ustawione jednostki tak jak w załączniku?
EDIT: Fakt, zapomniałem o 1 Unit=Meters.
Mytnik:
Coś takiego.
EDIT. Już wiem gdzie jest błąd. Zamiast inches, wstawiłem meters i teraz jest ok. Pozostaje kwestia tekstury.
EDIT. Gdy w pliku t3d ustawię teksturę .tga, to obraz jest odwrócony do góry nogami i ma nienaturalne kolory. Natomiast, gdy ustawię .bmp to kolory są ok, ale obraz jest odwrócony w poziomie. W oby dwu przypadkach po drugiej stronie bilbordu zamiast obrazu jest tylko szare tło.
Na razie stary model porzuciłem i zacząłem robić bilboard od nowa. Jak kolega @surgeon poradził, "nogi" wyekstrudowałem z tablicy oraz próbowałem wymodelować jako taką lampę. Sami oceńcie.
EDIT. No i z tym nowym modelem po wstawieniu do scenerii jest coś nie tak. Widać to bardzo dobrze na screenie, ścianki tych lamp po prostu znikają. Pytanie dlaczego?
Kropki i przecinki.
Rozi
Bombardier:
Czy używałeś modyfikatora Mirror?
Rozi:
Kolega bombardier ma rację. Pewnie użyłeś modyfikatora "Mirror". Musisz skonwertować obiekt do editable mesh, zaznaczyć te lampy i na dole na rolecie wybrać opcję "Flip", co wywróci ścianki.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej