Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
3DS - pytania
Pendolino:
Ostatnio po ćwiczeniach na tutorialu Sigmana zacząłem już dość sprawnie modelować proste obiekty, jedno mnie zainteresowało: czy ze zdjęcia da się uzyskać przybliżony wymiar przedmiotu w rzeczywistości który chcemy odwzorować w 3ds max? Czy przy fotografowaniu trzeba też pomierzyć według możliwości? Swoją drogą to głupio by wyglądało, proszę o podpowiedzi.
Quark-t:
Jak na zdjęciu nie masz skali, to się nie doliczysz. Potrzebujesz jednego wymiaru, który da Ci informację, ile masz pikseli na metr. A co do "wyglądania głupio" - jeżeli fotografujesz pociągi, to niektórzy też się mogą krzywo patrzeć. Jak się wstydzisz, to w Obi można kupić metrówkę składaną co 10cm a nie 20, która fajnie się mieści do kieszeni. A potem po prostu trzeba się przełamać, nie robisz wszak niczego złego. Ale niestety, faktem jest, że uchlany żul z piwskiem jest bardziej "normalny" od trzeźwego człowieka z miarką...
Pendolino:
Dziękuję za podpowiedź, znalazłem też: http://www.grabash.cba.pl/tutorial02.html gdzie jest to mniej więcej opisane, więc miarka i rochę matematyki ;)
« Dodano: 25 Stycznia 2011, 10:44:03 »Znów mam problem, chcąc wyeksportować ostatnią wersje dodatku do T3D pojawia się błąd przedstawiony na screenie, proszę o pomoc jak się go pozbyć:
adsim:
Było na forum dawno, dawno temu :).
siodemkanaoporach:
--- Cytat: Rozi w 20 Stycznia 2009, 02:15:26 ---[*]"-- Unknown property: "ambient"".
[o]Na jeden submodel może być nałożona tylko jedna tekstura. Ty nałożyłeś ich więcej :) Rozwiązanie chyba jest oczywiste.
--- Koniec cytatu ---
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej