Dodałem z dds na bmp.
Konwersja jest 2-etapowa i automatyczna:
1)Z dds na bmp za pomocą programu NConvert, tylko, że zapisuje się w 32 bit na piksel co w symku powoduje złe wyświetlanie. Konwersja jest z parametrem flip, czyli odwraca się tekstura w stosunku do dds.
2)z 32 bit na 24 bit za pomocą programu InfranView.
Rozi, może zainteresowany nie chce używać exe z PC (a tylko ono ma możliwość defaultowego określenia rozszerzenia)?
W każdym bądź razie ma teraz dużo możliwości :)
Pamiętać należy, iż z dds na bmp traci się przezroczystość tych tekstur, które miały ową przezroczystość.
« Dodano: 25 Lutego 2010, 20:42:33 »
Aktualizacja pkt. 41
« Dodano: 26 Lutego 2010, 20:37:58 »
Poprawka do pkt 41.
Okazało się, iż jeśli punkty p1 i p2 toru wstawianego przez program pomiędzy zwrotką a zwrotką są dokładnie równe sobie, to symek się wykrzacza. Zrobiłem tak, iż do współprzędnej 'z' punktu p2 dodawana jest wartość 0.002 i teraz jest ok :)
« Dodano: 27 Lutego 2010, 12:27:47 »
D ze mnie, a nie fachowiec. Znowu poprawka do pkt. 41. Okazało się, iż to co pisałem wczoraj niezawsze się sprawdza (czasami jeszcze symek się wykrzacza). Doszedłem, iż control vektory dla wstawianego toru trzeba zmienić nieznacznie, i tak, dla p1 wygląda:
0.0 0.0 0.002 //control vector 1
a dla p2, tak:
0.0 0.0 -0.002 //control vector 2
Po tym zabiegu sprawdzowe w różnych konfiguracjach i nie stwierdziłem wykrzaczania się symka. Podobną metodę zauważyłem w L053 no i ona się powinna sprawdzić.
« Dodano: 05 Marca 2010, 16:04:41 »
Poprawka do niektórych moich narzędzi (w tych, gdzie wymagana była informacja o współrzędnych torów).
Dotychczas w programach dla identyfikacji punktów torów posługiwałem się komentami //point
Ponieważ niektóre scenerie pozbawione są tych komentów, to i tym samym programy nie identyfikowały współrzędnych punktów.
Dlatego po poprawce, identyfikacja odbywa się po numerze wiersza danego toru.