Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator

Sterowanie EN57 i interfejs programu

<< < (2/3) > >>

zderzak:
Takie jest ograniczenie w dokumentacji, ale nie w programie. Również dźwięki np. haslera i styczników da się bez problemu zapuścić w stereo.

Odnośnie klocków - przy żeliwnych spokojnie daje się wjechać 60km/h w 200m perony, zacząć hamować, i jeszcze wyluzować pod koniec. Takie są moje obserwacje, potwierdzone wywiadem, i nie zauważyłem żadnych grubszych odchyłek od czasu wycofania kompozytów. Co do progu zadziałania - symulator nie obsługuje sprężyn...

Mariusz1970:

--- Cytuj ---(oczywiście tylko programowo - sprzętowo będzie RS232, bo protokół PS/2 jest tak powolny, że obawiam się albo zatkania jego obsługą uC, albo tygodniowego kombinowania z przerwaniami timerów).

--- Koniec cytatu ---
PS to też transmisja szeregowa. Wg mnie jest wystarczająco szybka, bo:
1)Teraz, gdy sterowanie jest klawiaturowo czyli klawiatura-komputer, symek nie gubi inforamcji, to również uC-komputer nie będzie gubił, pod warunkiem prawidłowego zaprojektowania programu w uC.
2)Jeśli nawet byłaby taka sytuacja, iż z powodu wolnej transmisji, ilość wchodzących informacji do uC będzie większa od ilośći informacji wysyałnej przez uC do komputera, to w uC masz pamieć RAM, rejestry, gdzie możesz inkrementować i zapamiętywać ilość dochodzących informacji, a dekrementować je, gdy informacja zstała wysłana do komputera. Wtedy nawet jeśli są opóźnienia, niczego nie zgubi,a dla oka będzie to mało widoczne w normalnej sytuacji.
3)Z tego co orientuje się, transmisja PS jest po dwóch żyłach: 1-sygnał CLK (synchornizacja), 2-dane. Kluczową rolę odgrywa nie prędkość*, tylko ten sygnał CLK, aby komputer prowidłowo interpertował dane.

*oczywiście w rozsądnych granicach. Nie robiłem eksperymentów, do jakiej prędkości wyrażonej w bodach na sekundę, scalak w kompie jest w stanie łyknąć. Robiłem, iż przyspieszałem i łykał komputer informacje, ale granicznej nie mierzyłem.
Nie wiem też jaka prędkość minimalna Cię zadowoli i na czym opierasz ewentualne swoje obliczenia.

MichałŁ:
W exe krusa była jednokierunkowość wału kułakowego. Sprężynowania kranu nie było w żadnym exe.

zderzak:
@Mariusz
uC: Ja wiem, że PS/2 da się obsłużyć, problem w tym, że ten CLK według specyfikacji naprawdę musi mieć <16kHz. W tej sytuacji wysłanie np. 43x "minus" po szybkim zjechaniu nastawnikiem na zero poważnie zamuli odczyt danych z nastawników*, i będzie potrzebna zabawa z timerami i przerwaniami. Poza tym jeden klawisz to zwykle 2 bajty, po takim pokręceniu trzeba ich wygenerować 86, wepchnąć do zaimplementowanego FIFO, po czym powolutku wysyłać. A ramu jest łącznie 1kB. Lepiej, żeby się tym PC zajął. Nie mówię, że się nie da, mi się po prostu nie chce, bo prościej na PC dopisać skrypt w AutoIt v3, który przechwyci (przez zwykłą konsolę) wyjście z programu obsługującego nastawnik i wyśle "klawisze" do symka. Wtedy w ogóle prędkość PS/2 nas nie obchodzi, można wysłać niemal dowolnie dużo klawiszy na sekundę. Obsługa RS232 w mikrokontrolerze jest sprzętowa, więc nie trzeba pisać żadnych kombinacji, ani blokować sobie klawiatury (tak, wiem, można się podpiąć równolegle do istniejącej, bo to linia OC, ale wtedy z kolei trzeba pilnować kolizji), poza tym interfejs robi się hmm... bardziej uniwersalny. Np. dźwignię bocznikowania można bezboleśnie zamienić w nastawnik od kibla, albo ograniczyć liczbę pozycji nastawnika i pobawić się w EP09. I przy tym nie ładować dwóch dip-switchów na płytkę.
Testy sterowania tym symulowanym naciskaniem klawiszy robiłem, i działa bezbłędnie, a tak szybko, że nawet w symku nie zdąży "puknąć" wał nastawnika przy przejechaniu wszystkich pozycji. Da się to też oczywiście napisać w C/C++, wykorzystując normalnie widnowsowe API, kwestia pogrzebania w dokumentacji.

*Zasadniczo nastawnik czysto statyczny (bez impulsatorów), a odczyt z korekcją tzw. "drgających styków". Testy przez LPT wypadły bardzo obiecująco - można tym kręcić dowolnie szybko, i nic się nie ma prawa zawiesić/zgubić. Krany dla odmiany będą na ADC. Elektryka właściwa zacznie powstawać jutro, jak nakupię tych wszystkich 74xx.

@MichałŁ - w ostatnim zdaniu miałem na myśli sprężynę reakcyjną w cylindrze. Jej w ogóle nie ma w *.chk. A czy jest symulowana nie wiem. Wydaje się, że jeśli tak, to jako bardzo słaba.

youBy:
Jak już to bardziej powrotną. Zauważ, że w chk nie masz też podanej pojemności zbiornika sterującego, pojemności zbiornika pomocniczego, średnicy przewodu głównego czy (co bardzo ważne) średnicy zaworu sterującego. A jednak działa :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej