Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Pytania o eventy
Stele:
Bo jest na liczniku składów a nie pojazdów. Wypadałoby zmienić, ale nie wiem jak ze stabilnością będzie. Te liczniki lubiły się gubić.
danniel:
Zmieniłem na eventall i urwany skład nie otworzy przejazdów.
--- Cytat: Milek7 w 03 Lipca 2019, 19:01:11 ---Można podjechać, później wycofać, rogatki nigdy się nie otworzą.
--- Koniec cytatu ---
Dyżurny ruchu ręcznie zeruje przejazd, bądź wyłącza liczniki jeśli taka jazda jest celowa.
--- Cytuj ---Albo przejechać przejazd i wycofać, nie zamkną się. (bo trzeba by dopiero dojechać daleko do wyzwalacza w drugą stronę)
--- Koniec cytatu ---
Powinny się zamknąć awaryjnie, jeśli znajdzie się tabor w obrębie przejazdu. Nadal wymagana obsługa ze strony człowieka.
gg:
Może nie jest to bezpośrednio związane z eventami, ale chciałem się spytać o funkcje, która ułatwia nazywanie torów pod scenariusz. Chodzi o to, że np. przykładowo w Notepadzie mam zapis wszystkich torów i 30 torów jest z nazwą none. I moje pytanie jest takie, czy da się to zrobić tak, żeby np. pierwszy tor zamiast none nazywał się t0001, następny t0002 itd. ?
Żeby nie wpisywać ręcznie, tylko zamienić tekst i żeby zmieniały się cyferki w kolejności rosnącej przy zamienianiu.
Transkei:
Ja to robię za pomocą Notepad++ i Excel (lub OOCalc):
* Otwieramy plik z torami w notepad++
* Robimy znajdź i zamień (Ctrl+H) – usuwamy nadmiarowe entery: w polu „znajdź” wpisujemy \r\n, w polu „zamień na”, zaznaczamy wyszukiwanie rozszerzone, klikamy zamień wszystkie – najlepiej kilka razy.
* Robimy znajdź i zamień (Ctrl+H) – wszystkie entery zamieniamy na ciąg znaków „ENTER” – czyli wpisujemy w polu „Znajdź” \r\n, w polu „zamień na” ENTER, klikamy zamień wszystkie.
* Znowu Ctrl+H, wyszukujemy tekst „endtrackENTERnode”, zamieniamy na „endtrack\r\nnode”,
* Można jeszcze spacje zamienić na tabulatory, czyli Ctrl+H: znajdź spację, zamień na \t.
* Zaznaczamy wszystko i kopiujemy do arkusza kalkulacyjnego. Wtedy wszystkie nazwy torów ustawią ci się w jednej kolumnie i możesz za pomocą funkcji arkusza kalkulacyjnego w mig wprowadzić nazwy, a nawet posortować tory.
* Po zmianie kopiujemy z powrotem do notepada, zamieniamy tabulatory na spacje, a potem ENTER na \r\n.Do tego trzeba mieć wyłącznie tory, żadnych dodatkowych node ani include.
Trochę zakręcone? Ale szybkie do zrobienia, dające mnóstwo dodatkowych możliwości, i potrzebne są tylko ogólnodostępne narzędzia.
gg:
Mam wyeksportowane, ale brakuje mi jeszcze zamienić w excelu. Tzn. ,że istnieje taka funkcja jak tu opisałem ?:
--- Cytuj ---czy da się to zrobić tak, żeby np. pierwszy tor zamiast none nazywał się t0001, następny t0002 itd. ?
Żeby nie wpisywać ręcznie, tylko zamienić tekst i żeby zmieniały się cyferki w kolejności rosnącej przy zamienianiu.
--- Koniec cytatu ---
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej