Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Pytania o eventy
firleju:
Przy tworzeniu eventów lepiej jest przypisywać je do torów na poziomie wpisu eventu niż w torze. Wtedy takie sytuacje jak 4 ostatnie nie będą się zdarzać.
Piotr93:
Dokładnie, lecz to trochę stara misja którą znalazłem ale chcę odświeżyć i dodać tego i owego, ale wolę wyeliminować błędy niż pisać od nowa scenariusz, w sumie się okaże czy uda mi się wszystko wyeliminować, jak nie to Generator Eventów i przepiszę misję.
MaciejM:
Potrzebuję wykonać dwie sytuacje:
1) wjeżdża pociąg do stacji, muszę zmusić lokomotywę do odpięcia się od składu po zatrzymaniu się
2) SM42 musi podpiąć się do składu i odczepić 5 wagonów
Ktoś, coś?
Transkei:
Ja bym to zrobił tak:
1) Pociąg w momencie wjazdu na tor, na którym ma się zatrzymać, aktywuje następujący event:
--- Kod: ---event rozlacz putvalues 100 none 0 0 0 Shunt 0 0 endevent
--- Koniec kodu ---
Event rozlacz może być zdalnie przypisany do toru, jego opóźnienie musi być tak dobrane, aby pociąg zdążył się zatrzymać pod semaforem lub W4.
2) W momencie kiedy SM42 wjedzie na tor, na którym stoją wagony do przypięcia, powinna aktywować następujący event:
--- Kod: ---event przylacz_5_wagonow putvalues 1 none 0 0 0 Shunt 5 -3 endevent
--- Koniec kodu ---
Tak samo jak wyżej event można przypisać do toru zdalnie (czyli za pomocą nadania nazwy "nazwatoru:event1,2").
Do takich zagadnień polecam mój poradnik http://eu07.pl/forum/index.php/topic,29500.0.html w rozdziałach 5.1.1 - 5.1.3 były opisane tematy związane z rozłączaniem i podłączaniem pociągów.
Stele:
1. Najprościej dać jej rozkład i gwiazdkę w opisie posterunku. Urwie się i przejdzie w shunt.
2. Można tą komendę dać jej w tarczy spod której rusza. Zrealizuje ją na pierwszym składzie na drodze skanowania. Potem tylko trzeba przywrócić tarczową.
--- Kod: ---event WdZ_H6_zapinaj updatevalues 0 WdZ_H6_sem_mem Shunt -3 -3 endevent //komenda podpięcia loka po oblocie
event WdZ_H6_sem_mem:sent multiple 2 none WdZ_H6_Ms2 endevent //ms2 po odczytaniu komendy
--- Koniec kodu ---
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej