Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Pytania o eventy

<< < (129/149) > >>

Anrej:
To właściwie nic nie wyjaśnia. Semafor stacja1_a wyświetla sygnał S1. Po zatrzymaniu i upływie czasu 10sek powinien zmienić sygnał. Uruchamiam program generator eventów, wybieram zdarzenie losowe - 2 zdarzenia.
Identyfikator zdarzenia losowegostacja1wjazd_aPrawdopodobieństwo wykonania zdarzenia 20.5Zdarzenie 1stacja1_a_s9Zdarzenie 2stacja1_a_s13 zwr01-Klikam Generuj, generuje kod:

--- Kod: ---node -1 0 memstacja1wjazd_a memcell 1.0 1.0 1.0 * 0 0 none endmemcell
 event upstacja1wjazd_a updatevalues 0.0 memstacja1wjazd_a * 1 1 endevent
 event losujstacja1wjazd_a multiple 0.0 none upstacja1wjazd_a condition propability 0.5 endevent
 event stacja1wjazd_a multiple 0.0 none mul1stacja1wjazd_a mul2stacja1wjazd_a endevent
 event mul1stacja1wjazd_a multiple 0.0 memstacja1wjazd_a stacja1_a_s9 condition memcompare * 0 0 endevent
 event mul2stacja1wjazd_a multiple 0.0 memstacja1wjazd_a stacja1_a_s13 zwr01- condition memcompare * 1 1 endevent
--- Koniec kodu ---
Wygenerowany tez zostaje kod, który wklejam do eventu wcześniej uruchamianego.

--- Kod: ---losujstacja1wjazd_a
--- Koniec kodu ---
Udało się działa, wpisałem tylko w scenerii:

--- Kod: ---event0 stacja1wjazd_a
--- Koniec kodu ---
Tylko pytanie. Które multiple zmienić, aby zdarzenie było opóźnione?

matek123:
A spróbuj zrobić dwa multiple. Jeden niech odpowiada za wariant 1, a drugi za wariant 2. Nie wiem czy mogą być dwa eventy w wariancie.

SKP:
Opóźnić musisz stacja1wjazd_a, ale ja Ci proponuję zrezygnować z event0, na rzecz event1/2. Dlaczego? Lista powodów jest duża. Najważniejsze: eventy się zapętlają (wciąż się uruchamiają, kiedy stoisz na tym torze), nie zawsze pociąg zatrzyma się właśnie na tym torze, dyżurny w rzeczywistości nie wie, czy się zatrzymałeś (urządzenia tego nie pokazują), widzi tylko, czy wjechałeś. Więc event1/2 bardziej pasuje.

Anrej:
Tarcza ostrzegawcza - stacja1_toa, semafor - stacja1_a. Scenariusz ma być taki:
1. stacja1_toa_os3, stacja1_a_s9 - wyzwalane eventem1/2.
2. stacja1_toa_os4, stacja1_a_s13 zwr01- wyzwalane eventem1/2.
3. stacja1_toa_os1 - wyzwalane eventem1/2
a) stacja1_a_s9 - wyzwalane eventem0.
b) stacja1_a_s13 zwr01- - wyzwalane eventem0.
Jeśli w dwóch ostatnich przypadkach zmienię wyzwolenie eventem1/2, to praktycznie punkt 3 można opuścić. Pojazd wjedzie na odcinek i sygnał semafora zostanie zmieniony. Zniknie cały efekt. Pociąg się zatrzymuje, po chwili dostaje sygnał.

SKP:
Już kilka scenariuszy zrobiłem i w żadnym nie pisałem zdarzeń zmieniających sygnały na tarczach. To jest sprężone, zmiana sygnału na semaforze powoduje zmianę sygnału na tarczy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej