Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Pytania o eventy

<< < (128/149) > >>

kamil1306:
W innych przypadkach był minus we wpisie natomiast w evencie nie napisałem i wszystko działa. Nie ma co dyskutować z mądrzejszym:) Miałeś racje, po zmianie na dokładniejsze wartości działa.

Wokulski:
Jeżeli chodzi o mój problem to już sobie poradziłem. Event aktualizujący dałem w multiple, a nie w tor. Dzięki za pomoc chłopaki :).

Anrej:
Potrzebuje napisać kod zdarzenia.
Dynamic lokomotywa zatrzymuję przed semaforem. Następnie losowo powinno być wybrane jedno ze zdarzeń.
1 zdarzenie - semafor wyświetla sygnał s9.
2 zdarzenie - semafor wyświetla sygnał s13 i następuje przełożenie zwrotnicy.
Otworzyłem aplikacje eventGenerator_for_.NET4.0.exe. W zakładce Multiple można utworzyć tylko proste pojedyncze zdarzenie, wybrałem zakładkę Zdarzenie losowe - 2 zdarzenia. Od tego momentu zaczęły się problemy.
Identyfikator zdarzenia losowego - jaki identyfikator? Klikam na pomoc, niestety przeczytałem, że pomoc jest w pliku pomoc.pdf, która właściwie jest prostym opisem.
W pomocy przeczytałem -
--- Cytuj ---Identykator powinien być unikalny w skali innych zdarzeń losowych.
--- Koniec cytatu ---
Wpisałem
--- Kod: ---stacja1wjazd_a
--- Koniec kodu ---
Prawdopodobieństwo wykonania zdarzenia 2 - wpisałem 0.5.
Zdarzenie 1, zdarzenie 2. Jakie zdarzenia w pomocy nic nienapisane. Wpisałem:
Zdarzenie 1 - wjazd_prosty
Zdarzenie 2 - wjazd_boczny
Kliknąłem na Generuj - wygenerowany został kod, który skopiowałem i wkleiłem. Skopiowałem zdarzenie losujące i wkleiłem do eventu uruchamianego na początku. Na torze w którym ma być wywołane zdarzenie wkleiłem
--- Kod: ---event0 stacja1wjazd_a.
--- Koniec kodu ---
Uruchomiłem scenerię, niestety żadne zdarzenie nie zaszło. Wygenerował się plik errors.txt w którym przeczytałem:

--- Kod: ---Missed event: wjazd_boczny in multiple mul2stacja1wjazd_a
Missed event: wjazd_prosty in multiple mul1stacja1wjazd_a
--- Koniec kodu ---
Chciałem się dowiedzieć coś więcej z pliku pomoc.pdf, niestety przeczytałem tylko:

--- Cytuj ---Aby wykonało się jedno (losowo wybrane) zdarzenie, należy wywołać event o nazwie takiej samej jak nazwa identykatora. Można to zrobić w Multiple wybierając typ Inne.
--- Koniec cytatu ---
Wybieram zakładkę Multiple.
Nazwa wpisuje - stacja1wjazd_a (tak napisane w pomocy)
Warunek - brak
Wywołanie - pojazd stojący na torze
Zdarzenie - Inne
Nazwa - czego nazwa? Wpisałem - wjazd_prosty
Klikam Generuj, wygenerowany kod wkleiłem do pliku scenerii jak wszystko. Niestety żadne zdarzenie niezaszło. Wygenerowany został plik errors.txt

--- Kod: ---EU07.EXE 13.5.804.408
Duplicated event: stacja1wjazd_a
Missed event: wjazd_prosty in multiple stacja1wjazd_a
Missed event: wjazd_boczny in multiple mul2stacja1wjazd_a
Missed event: wjazd_prosty in multiple mul1stacja1wjazd_a
--- Koniec kodu ---
Tak ciekawe, że nigdzie nie musiałem wpisywać sygnałów na semaforze.

matek123:

--- Kod: ---//naciśnij shift+1 to zasymuluje wywołania eventu przez lokomotywę.

event keyCtrl01 multiple 10 none wielki_kac_wjazd          endevent

// Losowanie wariantu

event wielki_kac_wjazd multiple 0 none losujstacja1wjazd_a wielki_kac_wjazd_cd        endevent

//Wywołanie wylosowanego wariantu

event wielki_kac_wjazd_cd multiple 10 none stacja1wjazd_a         endevent

//EG========================================================================================
node -1 0 memstacja1wjazd_a memcell 1.0 1.0 1.0 * 0 0 none endmemcell
 event upstacja1wjazd_a updatevalues 0.0 memstacja1wjazd_a * 1 1 endevent
 event losujstacja1wjazd_a multiple 0.0 none upstacja1wjazd_a condition propability 0,5 endevent
 event stacja1wjazd_a multiple 0.0 none mul1stacja1wjazd_a mul2stacja1wjazd_a endevent
 event mul1stacja1wjazd_a multiple 0.0 memstacja1wjazd_a wjazd_prosty condition memcompare * 0 0 endevent
 event mul2stacja1wjazd_a multiple 0.0 memstacja1wjazd_a wjazd_boczny condition memcompare * 1 1 endevent
 event wielki_kac_wjazd multiple 0 none losujstacja1wjazd_a wielki_kac_wjazd_cd        endevent

--- Koniec kodu ---
Teraz musisz dać dwa eventy multiple z przebiegami (zwrotnice + semafory). Jeden musi mieć taką nazwę jak wpisałeś w zdarzenie 1, drugi musi mieć nazwę jak zdarzenie 2

SKP:
Zdarzenie 1 i zdarzenie 2 to warianty. Uruchomi się jedno z nich. Dlatego musisz stworzyć 2 alternatywne zdarzenia, między którymi ma być losowane, i wpisać ich nazwy jako zdarzenie 1 i zdarzenie 2, tak, jak to opisał matek123.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej