Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Pytania o eventy
szogun:
log mówi że pojedynczym SMrodem.
SKP:
Faktycznie, AI to kibel. W taki wypadku trzeba zabezpieczać to komórkami pamięci? Bo to chyba nie przeszkadza że dwa razy się wylosuje.
Benek:
Ja bym się zabezpieczył. Aczkolwiek nie pamiętam czy czasem Ra nie robił tak, że w tych najnowszych exekach event wywołuje się tylko poprzez człon z obsadą headdriver. Generalnie to może być tak że na raz mogą się wywołać dwa różne eventy. Lepiej zrób komórkę.
Ja np. na l053-sluzba-osobowy zabezpieczyłem każdy event dźwiękowy i event z prawdopodobieństwem...
Ra:
Aktualnie człon connected nie wywołuje eventów. Niemniej może się tak zdarzyć, że będą jechały dwie lokomotywy i będą obie z obsadą head/reardriver.
SKP:
Mam kolejny problem, znów z komórkami pamięci. Chciałem zrobić coś na wzór prośby maszynisty w podanie wjazdu przed stacją. Chciałem podpiąć to pod jedną kombinację klawiszy, tak aby na wszystkie stacje można było zgłaszać się np. SHIFT+1. Od strony technicznej miało to wyglądać mniej więcej tak: Mamy komórkę pamięci, której wartość początkowa wynosi 0 0. Przy takich wartościach użycie SHIFT+1 nic nie spowoduje. Przy dojeżdżaniu do tarczy ostrzegawczej uruchamiałby się event, który zmienia wartość komórki na 1 1, a po 70 sekundach (w przypadku gdyby ktoś nie "wywołał" dyżurnego) podawałby wjazd i zmieniał zawartość komórki znów na 0 0. Przy tych wartościach (1 1) można użyć SHIFT+1 aby poprosić o wjazd na pierwszą stację. Gdy wciśniemy tą kombinację klawiszy, po 10 sekundach poda się wjazd a wartość komórki przestawi się na 0 0, aby uniemożliwić ponowne zadziałanie tegoż eventu. I na pierwszej stacji to działa, ale gdy dodam taki sam wpis na następną stację, nie działa wywoływanie dyżurnego ani tam ani tam (przynajmniej na tej pierwszej nie działa, drugiej nie testowałem), a wjazd podaje się dopiero po tych 70 sekundach. Czyżby nie można było użyć w jednym scenariuszu dwóch tych samych kombinacji klawiszy? Przecież oba eventy ze sobą nie kolidują. Tak to wygląda:
Komórka pamięci:
--- Kod: ---node -1 0 zew memcell 2.0 2.0 3.0 * 0 0 none endmemcell
--- Koniec kodu ---
Eventy zmieniające jej wartości:
--- Kod: ---event zew0 updatevalues 0.0 zew * 0 0 endevent
event zew1 updatevalues 0.0 zew * 1 1 endevent
event zew2 updatevalues 0.0 zew * 2 2 endevent
--- Koniec kodu ---
I eventy:
--- Kod: ---//Pierwsza stacja:
event wjazd_sianowice multiple 1.0 zew
sianowice1 zew1
condition memcompare * 0 0 endevent
event sianowice1 multiple 70.0 none
robie_dla_pana_wjazd sianowice_b_S13 dziekuje_jedziemy sianowice_zwr03- sianowice_zwr04- sianowice_zwr05- sianowice_zwr09- zew0
endevent
event zew1_sianowice_wjazd1_S13 multiple 10.0 none
sianowice_b_S13 robie_dla_pana_wjazd sianowice_zwr03- sianowice_zwr04- sianowice_zwr05- sianowice_zwr09- zew0
endevent
event keyctrl01 multiple 0.1 zew
zew1_sianowice_wjazd1_S13
condition memcompare * 1 1 endevent
//--------------------------------------
//--------------------------------------Następna stacja:
event krosowo_wjazd_ns multiple 1.0 zew
krosowo_wjazd_ns1 zew2
condition memcompare * 0 0 endevent
event krosowo_wjazd_ns1 multiple 60.0 none
krosowo_a-wjazdowy_S13 krosowo_zwr04a- krosowo_zwr06a- krosowo_zwr03- zew0
endevent