Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
BMP --> TGA
saper_unreal:
albo proboj w superJPG
Paul:
--- Cytat: "saper_unreal" ---albo proboj w superJPG
--- Koniec cytatu ---
Ja już sobie poradziłem z targami (ściągnąłem tga tool 2), ale to nie pomaga - chodzi o to, że zrobiłem teksturę podsypki pod anglika i patrząc z bliska jest ok, a z daleka - zamiast rozmazywać się w jeden kolor "mieni" się brzydko wszystkimi kolorami. Format TEX działa poprawnie - tak więc szukam konwertera który kiesdyś był standardowo w symulatorze. A może pomogła by jakaś zmiana we właściwościach materiału w 3d studio?
* * *
Jak ktoś nie rozumie o co mi chodzi to mam nadzieje że teraz zrozumie:
Widać różnicę między BMP (anglik) a TEX (cała reszta). TGA dało taki sam efekt jak BMP.
McZapkie:
Niestety ktoś wywalił katalog download z /misc gdize była stara strona,
a nie wrzucił tego wszystkiego co tam było do download/dodatki/programy.
Ale na starych stronach to powinno byc, np.
http://www.kolej.pl/~mczapkie/maszyna/download/
Paul:
Dzięki za link.
Pliki TEX rozmazują się dokładnie tak, jak chciałem, ale mam kolejny kłopot: 3DS nie chce wczytać tekstury w formacie TEX...
Jednak ktoś kto robił "stare" angliki do symulatora zastosował pliki TGA(rozkrz8R150-1pods-new.tga, rozkrz8R150-2pods-new.tga i StonesMediumLightBrown1.tga), i te tekstury zachowują się tak jak TEX (identycznie sie rozmazują).
Ktoś wie jak rozwiązać ten problem?
McZapkie:
1. ja sobie radziłem tak że do 3ds wczytywałem bmp, a po eksporcie podmienialem w editpadzie na tex.
2. nie wiem czemu tga sie nie rozmywaja, powinny sie rozmywac, moze masz nazwa.tga.bmp albo inne cos dziwnego?
Przyslij na mczapkie at eu07.pl
Nawigacja
Idź do wersji pełnej