Symulator EU07 (i nie tylko) > Publikacje

Niemigoczące słupki hektometrowe 0.0 .. 999.9

(1/3) > >>

Ra:
Na potrzeby mojego edytora zrobiłem nowe słupki. Na początku jedynie zmodyfikowałem istniejące, robiąc dziury w modelu na cyfry wstawiane trójkątami. Ponieważ później pomierzyłem słupki na lokalnej linii kolejowej, zrobiłem je zupełnie od nowa z nowymi wymiarami, a trójkąty cyfr zastąpiłem modelami T3D. Zrobiliśmy również nowe tekstury cyfr, na podstawie fontu BN-67/9310-03.

http://eu07.pl/userfiles/4245/slupek.7z

Słupki standardowo wystają 680mm ponad podstawę szyny (tzn. punkt wstawienia), a w odległości powyżej 250m zamiast słupka jest rysowana szara linia pionowa. W paczce są dwa zestawy modeli o daszkach dwuspadowych, o różnych wymiarach:

[*]slhms - 570×200 (normalne ustawienie 2.6m od osi toru do krawędzi słupka)
Przykładowe wpisy:[/list]
--- Kod: ---include;rainsted/slhm7.inc;slhm;100;0;0;30;0;0;2;3;end   // 2.3km
include;rainsted/slhm8.inc;slhm;200;0;0;60;0;1;5;0;end   // 15.0km
include;rainsted/slhm9.inc;slhm;300;0;0;90;1;2;3;4;end   // 123.4km
--- Koniec kodu ---

[*]slhm - 450×150 (były na nasypie: bliżej osi toru, za to obniżone)
Przykładowe wpisy:
--- Kod: ---include;rainsted/slhm7.inc;slhms;400;0;0;30;0;0;2;3;end   // 2.3km
include;rainsted/slhm8.inc;slhms;500;0;0;60;0;1;5;0;end   // 15.0km
include;rainsted/slhm9.inc;slhms;600;0;0;90;1;2;3;4;end   // 123.4km
--- Koniec kodu ---

Plany na przyszłość:
* kolejne zestawy modeli dla słupków o innych wymiarach,
* modele fundamentów słupków,
* fototekstury cyfr.
Dodatkowe informacje w pliku info.txt. Ze względu na inny format wpisu słupki te nie pojawią się same w istniejących sceneriach.

P.J.:
Dobrze byłoby również w planach na przyszłość uwzględnić modele tabliczek hektometrowych stosowanych na słupach trakcyjnych.
Obecnie w maszynie są takowe, ale po ich wstawieniu do scenerii powodują jakieś dziwne przesuwanie innych modeli w inne położenie niż pierwotnie były ustawione.

Pozdrawiam

AtapiCl:
Bo pewnie inc mają coś nie tak z origin (nie ma w incu końca tej funkcji i w rezultacie przesuwa się wszystko).

Ra:
Na razie do obsługi przewodów trakcyjnych w edytorze mam jeszcze dosyć daleko. Na pewno będę przerabiał słupy i wysięgniki, żeby miały odpowiednie wymiary (oraz obsługę LOD), więc przy okazji tabliczki też będą. Problem widzę taki, że słupy mają dodatkowo własną numerację - kilometr i numer słupa w danym kilometrze, na ogół mniejszymi cyframi - na to potrzebne będą dodatkowe parametry. W najgorszym przypadku słupy i tabliczki na nich będą oddzielnymi wpisami.

Sakorius:

--- Cytat: Ra w 22 Lipca 2009, 23:07:54 ---(...)Na pewno będę przerabiał słupy i wysięgniki, żeby miały odpowiednie wymiary (oraz obsługę LOD), więc przy okazji tabliczki też będą.(...)

--- Koniec cytatu ---
Poprawisz tak jak te w załącznikach? ;-)

--- Cytuj ---(...)Problem widzę taki, że słupy mają dodatkowo własną numerację - kilometr i numer słupa w danym kilometrze, na ogół mniejszymi cyframi - na to potrzebne będą dodatkowe parametry. W najgorszym przypadku słupy i tabliczki na nich będą oddzielnymi wpisami.
--- Koniec cytatu ---
A powiedz, po co w maszynie lokaty słupów? Moim zdaniem jest to zbędne, raczej nie będzie się jeździć na sieciowym do słupa z lokatą xx/xxx w celu wymiany elementów wysiegnika :-)

PS W razie zamotania w temacie, proszę o przeniesienie dyskusji o sieci trakcyjnej do działu "Na warsztacie" ;-)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej