Symulator EU07 (i nie tylko) > Publikacje
Niemigoczące słupki hektometrowe 0.0 .. 999.9
uetam:
Slawciu, paczusia miala byc przedwczoraj a ja czekam i czekam.
Ra:
Jeśli ktoś zrobi prawidłowe wysięgniki wcześniej, a całość będzie miała odpowiedni LOD, to mi wystarczy.
Do scenerii PMPPW potrzebne są słupy z tabliczkami hektometrowymi, bo słupków jako takich to tam praktycznie nie było.
« Dodano: 24 Lipca 2009, 17:47:05 »Hm. Patrząc na 05.jpg - jeśli podsypka ma standardowe wymiary, czyli 0.5m od szyny w poziomie i dalej 1.1m na pochyleniu, to kończy się jakieś 2.3m od osi toru. Słup stoi tak, że zahacza o podsypkę, czyli jego krawędź jest około 2.2m od osi toru.
Tymczasem cytat z książki, z której @Paul przytaczał przekroje poprzeczne linii kolejowych:
--- Cytuj ---Odległości od osi najbliższego toru do wewnętrznej krawędzi słupa sieci trakcyjnej, oświetleniowej, energetycznej, sygnalizatora lub wskaźników na odcinkach prostych i w łukach o promieniu większym od 4000 m powinna wynosić co najmniej 2,5 m (2,6 m dla prędkości większych od 160km/h).
--- Koniec cytatu ---
Z kolei Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 10 września 1998 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budowle kolejowe i ich usytuowanie (Dz. U. z dnia 15 grudnia 1998 r.), rozdział 5, § 30, ust. 6 i 7:
--- Cytuj ---6. Na liniach kolejowych modernizowanych odległość od osi najbliższego toru szlakowego lub głównego zasadniczego na stacji do przytorowej krawędzi słupa sieci trakcyjnej, oświetleniowej i energetycznej oraz sygnalizatora lub wskaźnika na odcinkach prostych i w łukach o promieniu większym od 4.000 m powinna wynosić:
1) 2,50 m - gdy prędkość pociągów nie przekracza 160 km/h,
2) 2,60 m - gdy prędkość pociągów jest większa niż 160 km/h,
3) 2,70 m - w miejscach wymiany lub lokalizacji nowych słupów sieci trakcyjnej, oświetleniowej, energetycznej oraz sygnalizatorów i wskaźników na odcinkach prostych i w łukach o promieniu większym niż 4.000 m, niezależnie od prędkości ruchu pociągów,
4) 4,00 m - od osi najbliższego toru, gdy słupy, o których mowa w pkt 3, będą ustawione w rejonie dróg rozjazdowych.
7. Dla odcinków linii kolejowych położonych w łukach, odległości, o których mowa w ust. 6, należy zwiększyć o wielkości określone w Polskiej Normie.
--- Koniec cytatu ---
Może się nie znam, ale wydaje mi się, że słupy są trochę za blisko toru.
uetam:
--- Cytat: Ra w 23 Lipca 2009, 18:32:15 ---Może się nie znam, ale wydaje mi się, że słupy są trochę za blisko toru.
--- Koniec cytatu ---
Bo sa 3 wersje wysiegnikow.
Te szlakowe masz np na 01.jpg.
Sakorius:
--- Cytat: Ra w 23 Lipca 2009, 18:32:15 ---Hm. Patrząc na 05.jpg - jeśli podsypka ma standardowe wymiary, czyli 0.5m od szyny w poziomie i dalej 1.1m na pochyleniu, to kończy się jakieś 2.3m od osi toru. Słup stoi tak, że zahacza o podsypkę, czyli jego krawędź jest około 2.2m od osi toru.
(...)
Może się nie znam, ale wydaje mi się, że słupy są trochę za blisko toru.(...)
--- Koniec cytatu ---
Więc tak, nowe słupy trakcyjne mają 3 wersje długości wysięgników (na razie teownikowych) z długim i krótkim odciągiem pomocniczym. Wysięgniki do stosowania w torach szlakowych (na prostej), widoczne na screenie 04, są najdłuższe, odległość słupa od osi toru wynosi 3,2 metra. Wersja szlakowych dla jednego DJP jest widoczna na screenie 01. Wysięgniki szlakowe na tory na łuku, to ten widoczny na scr 03 (wzmocniony teownikiem) oraz wydłużona wersje 3,2 metra, której nie widać na screenach. Ponadto do zastosowania w torach stacyjnych, zrobiłem wersje wysięgników długości 2,5 (scr 05 i 06) oraz 2 metry (skrajne na scr 07 oraz dwa po prawej stronie na scr 09). Wersja 2,5 m zamontowana jest na słupach oraz zawiesiach (podobnie jak wersja 3,2), natomiast wersja 2 m można stosować tylko na zawiesiach. Więc teraz nie można powiedzieć, że słupy są za krótkie, bo jest ich kilka wersji.
Ra:
Testowo załączam zdjęcia słupków, gdyby komuś się chciało wykonać fototekstury. Informacje na temat zawartości tekstur znajdują się w opisie paczki ze słupkami. Cyfry na zdjęciach mają około 15cm wysokości. Brakuje jeszcze zdjęcia cyfry 9 (można uzyskać z 6). Zdjęcie z 8 na dole zostało zrobione z lampą, pozostałe bez. Zdjęcia zrobione w Bydgoszczy - proponowana nazwa tekstur: slhmb?.bmp.
http://eu07.pl/userfiles/4245/foto-slupki.7z
http://eu07.pl/userfiles/4245/foto-slupki02.7z
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej