Symulator EU07 (i nie tylko) > Infrastruktura kolejowa

fajne mapy

<< < (4/5) > >>

Leszek:

--- Cytat: "Bart" ---McZapkie.
Pokaż mi Prokocim od strony PKP!! :> proszę bardzo... bo ja nie wiem gdzie szukać. Znalazłem dworzec (na którym mnie na powitanie okradli z komórki :( ) POtem znalazłem Płaszów i dalej za nim jakaś wielka stacja towarowa.. to jest to??
--- Koniec cytatu ---

Tak, dobrze kombinujesz :)

McZapkie:
Gdy pare miesięcy temu kupowałem mapy topograficzne w Urzędzie Marszałkowskim, dowiedziałem się że będą dostępne on-line te właśnie zdjęcia lotnicze i cieszę się że wreszcie są.
Szkoda że takie zielonawe, ale po korekcji barwnej są OK.
Przydatne są nie tylko jako uzupełnienie map 1:10tys (bo widać tam sprawy których nie ma na mapach np. kształty pól uprawnych, szerokośc nasypów itp), ale zastanawiam się nad wykorzystaniem ich jako... tekstury terenu.
Wtedy nie trzebaby biedzić się z obrysowywaniem (Co jest trudne na fałdowanym terenie) granic pól, wycinaniem ich jako oddzielnych obiektów, teksturowaniem itp - ale za to  sporawe pliki z rozmytymi z bliska patrząc teksturami (to rozmycie w nebuli można chyba poprawić przez dodatkową małą ale powtarzalną teksturę modulującą, Marcin coś takiego prezentował kiedyś).

Pozdrawiam,
Mc z okolic Wolsztyna.
[/code]

Bart:

--- Cytat: "McZapkie" ---ale za to sporawe pliki z rozmytymi z bliska patrząc teksturami
--- Koniec cytatu ---

Czy te tekstury nie będą miały po kilkadzisiąt MB? Rozumiem że byłyby to kwadraty przedstawiające obszar do 1 km od torów, ale namnożenie takich kwadratów da setki MB...

McZapkie:
Masz racje, dla trasy Kraków-Trzebinia byłoby to kilkadziesiąt megabajtów,
gdyby były w formacie BMP - ale gdyby tekstury bez przeźroczystości (a więc przede wszystkim teren) wczytywane byłyby w formacie jpg, i na dodatekczytane w locie, a nie wszystkie na raz na starcie, to mogłoby mieć to ręce i nogi.

saper_unreal:
ale jednak czytanie w locie zmniejszy liczbe FPS, czyz nie?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej