Autor Wątek:  Doczepianie wagonów problem  (Przeczytany 24446 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pjetia

• Otrzymane polubienia: 0
Doczepianie wagonów problem
« dnia: 27 Kwietnia 2009, 13:51:00 »
Witam! Od jakiegoś czasu (powiedzmy rok, albo półtora) bawię się symulatorem. Nie przeczę, że jestem początkującym "mechanikiem" i nie umiem sobie poradzić z trasą Bochnia SCN przy składzie zarówno eu07-485 jak i et22-443 z doczepieniem wagonów.

Na początek powinienem pewnie podkreślić, że mam Laptopa Acer Extensa 5620Z i najnowszą wersję symulatora. Chyba najnowszą tę z połowy stycznia tego roku. Nie jest to może jakaś świetna maszyna, ale z symulatorem działa znośnie. Przeczytałem wszystkie przewodniki, elementarz obsługi programu MaSzyna EU07 i różne sugestie itd i nie znalazłem rozwiązania problemu, jaki mnie ostatnio zaczął nurtować i mnie wkurzać. Otóż jest sobie manewrowanie po stacji i podjeżdżam do wagonów, które mam przyczepić. Wszędzie jest napisane, że wymaga to nielada treningu, więc trenowałem. Jest również napisane, że powinienem znajdować się w kabinie, z której widzę skład, że powinienem powoli podjechać tak, żeby nie przepchnąć i nie uszkodzić wagonów, a następnie dwukrotnie wcisnąć Insert. Do tego momentu jest wszystko ok. Podjeżdżam do wagonów, jestem przy nich, dwukrotnie wciskam insert i nic się nie dzieje. Jakkolwiek bym nie stanął. Z widoku spoza loka widać, że jestem połączony zaczepami, ale przewody wiszą jak wisiały wcześniej. Jak mam zrobić, by te wagony przyczepić? Za pomocą laptopowej klawiatury zrobię to, czy muszę podpiąć zewnętrzną? Gdzie muszę stanąć, żeby ten insert zadziałał; żebym mógł te wagony podpiąć i wyruszyć w trasę? Próbowałem tysiące razy i nic. Ta funkcja w ogóle działa?
-- Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2009, 13:54:42 wysłana przez REWIZOR »

Offline REWIZOR

• Administrator
    • www.eu07.pl
  • Otrzymane polubienia: 32
Odp: Doczepianie wagonów problem
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Kwietnia 2009, 13:55:35 »
Dobrze rozumiem, naciskasz insert będąc w kabinie ?
Pozdrawiam

Offline maksMK

• ZbanowanyZbanowany
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Kwietnia 2009, 13:57:07 »
Witam! Żeby podczepić się do wagonów musisz być nisko nad sprzęgiem 2 razy nacisnąć insert.Jeśli naciśniesz więcej niż 2 razy wagony się zaczepią i odepną.

Offline Patrykos

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 9
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Kwietnia 2009, 14:35:15 »
Dociśnij do składu, nacisnij 2 razy insert. Po zahaczeniu sprzęgu i podłączeniu przewodów hamulcowy występuje syk, który sygnalizuje, że skład jest podłączony przewodami hamulcowymi.
Pozdrawiam, Patryk
https://www.facebook.com/WarsztatPatrykosa
Węgrom gratulujemy Ikarusa.

Offline Pjetia

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Kwietnia 2009, 14:38:17 »
Dobrze rozumiem, naciskasz insert będąc w kabinie ?
Dobrze rozumiesz. Będąc w kabinie przodem do składu, do którego mam się podczepić naciskam dwa razy insert i nic się nie dzieje.Żeby się odczepić naciskam delete. Jest napisane dwa razy, ale ja naciskam raz i się odczepia.

« Dodano: 27 Kwietnia 2009, 14:43:31 »
Dociśnij do składu, nacisnij 2 razy insert. Po zahaczeniu sprzęgu i podłączeniu przewodów hamulcowy występuje syk, który sygnalizuje, że skład jest podłączony przewodami hamulcowymi.

Tak właśnie robię. Albo coś nie tak robię, albo sam juz nie wiem co. Dociskam do składu, wciskam dwa razy insert i żadnego syku nie ma.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2009, 14:43:31 wysłana przez Pjetia »

Offline eu07-001

• Otrzymane polubienia: 3
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Kwietnia 2009, 14:45:08 »
Jeśli naciśniesz więcej niż 2 razy wagony się zaczepią i odepną.
Od kiedy tak jest? 3 razy - ukrotnienie, 4 - mostek przejściowy...
ale ja naciskam raz i się odczepia.
To znaczy że raz wcisnąłeś insert.

Offline Pjetia

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Kwietnia 2009, 14:50:55 »
ale ja naciskam raz i się odczepia.
To znaczy że raz wcisnąłeś insert.
[/quote]

Nie! Naciskam dwa razy w odstępie mniej niż pół sekundy gdy podjadę do składu i się zczepię z wagonami! Cały właśnie problem polega na tym, że albo to nieumiejętnie robię, albo coś jest nietak u mnie. Podjeżdżam do składu powoli, najeżdżam na wagony, gdy oglądam to z zewnątrz, to skład jest doczepiony wszystkim, prócz przewodów hamulcowych. Wracam do kabiny z widokiem na wagony i naciskam DWA RAZY insert. I nic, dlatego postanowiłem napisać tu - co źle robię?!

Offline Tomiexpress

• kilka fotek kolejowych w tym jt42c66
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Kwietnia 2009, 14:51:08 »
@Pjetia , dojedź lokiem do składu, zahamuj dodatkowym (num 1) , wyjdź z kabiny (f4) podejdź do sprzęgu ( strzałki kierunkowe) naciśnij 2x insert , wróć do kabiny (f4) . Miłej służby.
Pozdrawiam Tomiexpress

Monczan_SP32

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Kwietnia 2009, 15:05:02 »
Wracam do kabiny z widokiem na wagony i naciskam DWA RAZY insert.

Ile razy mamy Ci tu wszyscy prawie powtarzać, że nie wracasz do kabiny? Wychodzisz, doczepiasz, wchodzisz po wykonaniu tej czynności. Pojął?

Ps. Wiem, że Tomiexpress juz to powiedział, ale nie on pierwszy, a Pjetia na to nie zwracał jakby uwagi. To mu wytłuściłem.

Offline eu07-001

• Otrzymane polubienia: 3
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Kwietnia 2009, 15:07:04 »
Naciskam dwa razy w odstępie mniej niż pół sekundy
Spróbuj w odstępie od 1 do 2 sekund.

Offline Pjetia

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Kwietnia 2009, 15:15:28 »
Wracam do kabiny z widokiem na wagony i naciskam DWA RAZY insert.

Ile razy mamy Ci tu wszyscy prawie powtarzać, że nie wracasz do kabiny? Wychodzisz, doczepiasz, wchodzisz po wykonaniu tej czynności. Pojął?

Ps. Wiem, że Tomiexpress juz to powiedział, ale nie on pierwszy, a Pjetia na to nie zwracał jakby uwagi. To mu wytłuściłem.

Zwracał na to uwagę, tylko nie reagował, bo już nawet tak robiłem: Wychodziłem ze składu, który podjechał pod same wagony, ustawiałem się przy sprzęgu, naciskałem dwa razy insert i nic się nie działo. Przecież jeśli by się coś stało, znaczy przyczepiłbym wagony, to bym nie pisał oczywistych rzeczy, bo wiem, jak to denerwuje forumowiczów. Naciskam będąc na zewnątrz kwoli ścisłości!

Offline Patrykos

« Odpowiedź #11 dnia: 27 Kwietnia 2009, 15:18:03 »
Nie wiem co może być nie ten teges. Nie wiem, może Num Lock wyłączony? Dociskasz do składu, upewniasz się, że lok dociska mocno w zderzaki, podchodzisz na bliską odległość od sprzęgów, naciskasz 2 razy insert i nic?
Pozdrawiam, Patryk

Offline Tomiexpress

• kilka fotek kolejowych w tym jt42c66
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Kwietnia 2009, 15:23:21 »
Z laptopami obyty nie jestem ... ale może u Ciebie insert trzeba wciskać z klawiszem (fn) lub podobna kombinacja ?
Pozdrawiam Tomiexpress

Offline Pjetia

« Odpowiedź #13 dnia: 27 Kwietnia 2009, 18:04:39 »
Nie wiem co może być nie ten teges. Nie wiem, może Num Lock wyłączony? Dociskasz do składu, upewniasz się, że lok dociska mocno w zderzaki, podchodzisz na bliską odległość od sprzęgów, naciskasz 2 razy insert i nic?

Dokładnie tak. Numlock mam włączony, insert z kombinacjami próbowałem i nic. Jestem w bliskiej odległości od sprzęgów i nic. Jeszcze jedno pytanie: Jak musi być lok? Odhamowany, na wciśniętym zerze (hamulcu awaryjnym)? Ktoś tu chyba pisał, że na zahamowaniu przez klawisz 1, ale nie wiem, prÓbuję i nic. Jeszcze będę coś działał. Jakby komu co przyszło do głowy, proszę! Dajcie znać!

REWIZOR
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2009, 19:57:18 wysłana przez REWIZOR »

Offline EU07-457

• dyrektor lokomotywy
    • Paweł Telega - fotografia kolejowa
  • Otrzymane polubienia: 5
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Kwietnia 2009, 18:30:22 »
Koledzy właściwie napisali wszystko, ale jeszcze raz powoli:
- dojeżdżasz do składu (nie wysiadaj z kabiny), gdy czujesz, że dobiłeś do zderzaków wagonu daj jeszcze ze 2-3 ząbki na nastawniku i zahamuj dodatkowym,
- wysiądź z kabiny (F4),
- podejdź do sprzęgów,
- naciśnij 2 x Insert (usłyszysz charakterystyczne syknięcie),
- wróć do kabiny (F4),
- odhamuj lokomotywę, zmień czoło i nie ma siły. Musi działać.

Monczan_SP32

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Kwietnia 2009, 20:10:33 »
Teraz pomyślałem o jednym szczególe, który kiedyś kogoś już zwiódł. Żeby nie było: nie wystarczy podjechać do sprzęgu w poziomie, trzeba się też ruszyć w pionie, czyli zniżyć troszeczkę ;-) Używamy w tym celu klawisza PgDn.

Offline Pjetia

« Odpowiedź #16 dnia: 27 Kwietnia 2009, 21:04:13 »
Teraz pomyślałem o jednym szczególe, który kiedyś kogoś już zwiódł. Żeby nie było: nie wystarczy podjechać do sprzęgu w poziomie, trzeba się też ruszyć w pionie, czyli zniżyć troszeczkę ;-) Używamy w tym celu klawisza PgDn.

Zniżyć po wyjściu z loka. Tak? Czyli zniżyć się, czy sprzęgi, czy co? Póki co nie działa, ale coś mi się porobiło z grafiką i niewiele widać, a poza tym strasznie latam, jak chodzę myszką... Muszę coś poprzeinstalowywać.

Offline nowy05

• Galeria fotograficzna Krzysztofa Nowaka i Łukasza Konopa
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Kwietnia 2009, 21:12:04 »
Podejdź jak najbliżej sprzęgu i w tedy spróbuj połączyć, tylko pamiętaj żeby lokomotywa była dociśnięta do wagonów, bo jak tylko podjedziesz to nie połączysz.
www.EU06.pl Zapraszam do oglądania!

Offline Patrykos

« Odpowiedź #18 dnia: 27 Kwietnia 2009, 21:20:01 »
I pamiętaj, żeby przemieścić się do okolic sprzęgu za pomocą F4(tak jak to napisał Paweł:) ).
Pozdrawiam, Patryk

Offline Mihau

• Grafika - brak ciągnie z procka
  • Otrzymane polubienia: 18
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Kwietnia 2009, 21:35:20 »
Wszyscy piszecie to samo a użytkownik i tak nie wiem jak to zrobić...
Strażak-ratownik, kierowca OSP Susz

Offline Mariusz1970

• Otrzymane polubienia: 288
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Kwietnia 2009, 21:51:47 »
Uporządkujmy trochę:
1)Sposób przyczepiania/odczepiania wagonów zależy od wersji eu07.exe - w zupełnie starych exe można było podłączyć skład siedząc w kabinie. W nowszych trzeba wyjść z kabiny na zewnątrz i być blisko sprzęgu
Nie wiem jakiego exe używasz.
2)Sposób na dokładne zbiżenie się do sprzęgu zależy też od wersji eu07.exe.
Kombinuj z kombinacją strzałek + klawisz Shift lub strzałki + CTRL
Po tym będziesz wiedział jak powoli kamerę zbilżyć do sprzęgu.
3)Tutaj dodatkowo jest laptop, więc może wina jest po stronie obsługi laptopa.
Żeby przekonać się czy insert/delete na laptopie i  w maszynie działa, ja zrobiłbym tak:
Ponieważ używam exe 664 kB, to na nim jest możliwe sprawdzenie odczepiania składu będąc w kabinie (może na nowszych innych exe również). Przechodzę do kabiny z widokiem na skład, naciskam delete. Powinien być charakterystyczny dźwięk i skład powinien być odłączony (można ruszyć lokiem i się przekonać).
Sprawdzam w ten sposób działanie klawisza delete. Jak już będę wiedział czy delete zadziałało, czy nie, to już będzie jakaś sugestia co może być nie tak.
5)Poszukaj na forum, było już omawiane to wielokrotnie.
6)Bądź cierpliwy i wytrwały i szukaj przyczyny albo w swoim działaniu albo laptopa. My nie widzimy tego co robisz i jak robisz, więc cięzko coś bardziej konkretnego napisać.

Offline Pjetia

« Odpowiedź #21 dnia: 27 Kwietnia 2009, 22:50:42 »
Wszyscy piszecie to samo a użytkownik i tak nie wiem jak to zrobić...

Kolego. Bardzo Cię przepraszam, ale wiem jak to zrobić, znam zasadę, znam klawiszologię, tylko nie wiem czemu mam problem z podłączeniem, dlatego zacząłem ten wątek.

« Dodano: 27 Kwietnia 2009, 23:02:10 »
Uporządkujmy trochę:
1)Sposób przyczepiania/odczepiania wagonów zależy od wersji eu07.exe - w zupełnie starych exe można było podłączyć skład siedząc w kabinie. W nowszych trzeba wyjść z kabiny na zewnątrz i być blisko sprzęgu
Nie wiem jakiego exe używasz.
2)Sposób na dokładne zbiżenie się do sprzęgu zależy też od wersji eu07.exe.
Kombinuj z kombinacją strzałek + klawisz Shift lub strzałki + CTRL
Po tym będziesz wiedział jak powoli kamerę zbilżyć do sprzęgu.
3)Tutaj dodatkowo jest laptop, więc może wina jest po stronie obsługi laptopa.
Żeby przekonać się czy insert/delete na laptopie i  w maszynie działa, ja zrobiłbym tak:
Ponieważ używam exe 664 kB, to na nim jest możliwe sprawdzenie odczepiania składu będąc w kabinie (może na nowszych innych exe również). Przechodzę do kabiny z widokiem na skład, naciskam delete. Powinien być charakterystyczny dźwięk i skład powinien być odłączony (można ruszyć lokiem i się przekonać).
Sprawdzam w ten sposób działanie klawisza delete. Jak już będę wiedział czy delete zadziałało, czy nie, to już będzie jakaś sugestia co może być nie tak.
5)Poszukaj na forum, było już omawiane to wielokrotnie.
6)Bądź cierpliwy i wytrwały i szukaj przyczyny albo w swoim działaniu albo laptopa. My nie widzimy tego co robisz i jak robisz, więc cięzko coś bardziej konkretnego napisać.

Reasumując:
Dziękuję wszystkim, którzy pomogli, chcieli pomóc i sugerowali rozwiązania. Dziękuję wszystkim, którzy Zechcieli się zainteresować. Jak sugerowano wielekroć: będę cierpliwie próbował, łączył i rozłączał (choć rozłączanie działa bez zarzutu). Spróbuję również podłączyć klawiaturę zewnętrzną pod usb i również spróbować. W każdym razie z tych wszystkich wypowiedzi wiem tyle:
Podjechać do wagonów, zahamować hamulcem pomocniczym, nie zasadniczym, (klawisz 1 na Kl.N.) wyjść z kabiny f4, zbliżyć się klawiszami strzałek i Page Down do sprzęgu jak najbliżej i próbować dwa razy insertem bądź FN-Insertem w odstępie 1-2 sekund lub trochę dłużej.

Jeszcze raz dziękuję za cierpliwość tym, którzy ją mieli, wszystkim zaś za odpowiedzi na pytania i wszelkie sugestie. Postaram się nie wiercić już dziury w brzuchu. Udanej służby każdemu z osobna... Tak na marginesie: Wieeele bym dał za to, żeby usiąść za sterami prawdziwego Byka, eu07, albo ep09... Marzeeenia:)
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2009, 23:02:10 wysłana przez Pjetia »

Offline EU07-457

• dyrektor lokomotywy
    • Paweł Telega - fotografia kolejowa
  • Otrzymane polubienia: 5
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Kwietnia 2009, 23:07:37 »
Tak na marginesie: Wieeele bym dał za to, żeby usiąść za sterami prawdziwego Byka, eu07, albo ep09... Marzeeenia:)

Marzenia, które przy odrobinie szczęścia mogą się spełnić. Powodzenia.

Offline Mihau

• Grafika - brak ciągnie z procka
  • Otrzymane polubienia: 18
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Kwietnia 2009, 14:56:39 »
Kolego. Bardzo Cię przepraszam, (...)
Ależ ja się nie gniewam.

Jeżeli autor będzie miał coś do dodania, wątek otworze.

REWIZOR
« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2009, 15:04:51 wysłana przez REWIZOR »
Strażak-ratownik, kierowca OSP Susz