Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
PMPPW - Modele Jaworznickich obiektów
RooteK:
Witam.
Od pewnego czasu współpracuję z kolegą Żabkiem modelując obiekty do jego scenerii - PMPPW.
Są to obiekty z mojego miasta - Jaworzna. Obecnie kolej w centrum (to co zaliczało się kiedyś do kolei piaskowych) już nie istnieje. Muszę więc opierać się na nielicznych fotografiach i wspomnieniach. Niestety obecnie przez teren stacji Jaworzno przebiega obwodnica centrum, a szlak J-no Szczakowa - Jaworzno jest rozkopywany pod budowę nowej kanalizacji.
Chciałbym zaprezentować w tym wątku to, co udało mi się do tej pory wydłubać. Jednocześnie proszę by zwracać uwagę na jakieś modelarskie niedociągnięcia lub coś co można by zoptymalizować.
1. Nastawnia wykonawcza JoR2. Stała tuż przy torze łączącym stację Jaworzno z siecią PMPPW. Drzwiami po lewej wchodziło się do kibelka i małego składziku a drzwiami na wprost do pomieszczenia z którego sterowano urządzeniami SRK.
Zdjęcie oryginału: http://kolej.one.pl/foto/13/1231613144-146.jpg
2. Basen p.poż.. Swego czasu ktoś wpuścił do niego ryby ;) Podobno podczas wyzwolenia utopił się w nim radziecki czołg.
3. Wiata peronowa. Wiaty te miały dość nietypową konstrukcje. Utrzymały się dosyć długo po zawieszeniu ruchu pasażerskiego.
Zdjęcie oryginału: http://kolej.one.pl/foto/10/1223761247-146.jpg
4. Wiadukt nad ulicą Mostową. Istnieje do dziś. W ramach remontu został otynkowany. Ruch odbywa się wahadłowo ze względu na wąską jezdnię. Model czeka na tekstury
Zdjęcie oryginału: http://www.mzdim.jaworzno.pl/images/stories/wiadukt.jpg
w 90% gotowy jest model nastawni dysponującej JoR. Niestety nie mam danych jak wyglądała tylna ściana klatki schodowej (mogę się domyślać). Niedługo przejdę się pod budynek dworca i dokonam pomiarów by zająć się jego modelem.
Czekam na ewentualne uwagi :)
Pozdrawiam.
mechatronik:
Witam :).
Jeśli chodzi o optymalizację to mam kilka propozycji. Niektóre elementy z obiektów można by usunąć a inne przerobić.
Oczywiście obiekty trochę stracą na wyglądzie :| (coś za coś).
I tak:
1. Można by usunąć drabinkę i rynnę (można, nie trzeba ;) )
2. Myślę, że bez tych schodków i rury przy nich da się przeżyć
3. Dach wiaty dobrze by było wykonać bez tego "zbędnego" "ożebrowania". Innymi słowy daszek jako jeden niedzielony na warstwy element
4. -
Tniemy co się da ;).
A modele ogólnie są bardzo ładne, - aż szkoda cokolwiek poprawiać :).
Pozdrawiam.
queuedEU:
A ja mysle, ze nie powinien nic usuwac bo ten basen ma nie wiecej jak 600tri. Jezeli sie nauczy oszczedzac to sie przyzwyczai i za kilka lat bedzie robil tandetne modele. I tak to nie wyjdzie na dniach, takze osoby z cienkimi kompami nie maja sie o co martwic.
filip2h:
Ale dziwna rzecz nastała ostatnio robienia wszystkiego LowPoly. Ja rozumiem pewne ograniczenia, ale jak to ktoś na forum kiedys napisał nie popadajmy w skrajność. Przecież symek ma się rozwijać, a jak by programiści patrzyli podczas produkcji gier na to by wszystko było LP, to GTA4 byśmy mieli w stylu co najwyżej Vice City. Modele są bardzo ładne, i nie widzę potrzeby niczego usuwać.
AtapiCl:
Rzecz w tym, że symek nie jest wydajną aplikacją. Na chwilę obecną nikt nie rozwija go pod kątem grafiki. Także porównywanie symka do gta jest nie na miejscu.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej