Autor Wątek:  Tarcza kształtowa ostrzegawcza trzystawna.  (Przeczytany 15309 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rudzik

• Otrzymane polubienia: 104
Odp: Tarcza kształtowa ostrzegawcza trzystawna.
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Lutego 2009, 20:24:28 »
Traska ze względu na trochę więcej roboty przy sygnalizacji będzie jeszcze na warsztacie kilka dni. Na razie numeruję wszystkie tarcze manewrowe. Potem eventy, bo się trochę pokopały. I będę myślał jak zrobić, żeby nie można było podać sygnału Sr2/Sr3 na dany semafor jeśli szlak jest zajęty.

« Dodano: 23 Lutego 2009, 20:48:59 »
Mam krzaki z Tm-kami. Nie mogę im tabliczek powstawiać, bo większość ma samo "Tm", a podwójne numery mają tylko 15 i 16. wyświetlają się tylko 1, 3, 5, 7, 8...
Przykładowy wpis:
include;mk1.inc;brzesko_Tm4;-417.972;0.0;14566.2;0.0;Tm4;;end
Na tabliczce samo "Tm"...
A tarcz w samym Brzesku mam 28.
Wiecie o co chodzi?
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2009, 20:49:53 wysłana przez Kacu »

Offline Marconi

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 67
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Lutego 2009, 15:01:50 »
Na tabliczce samo "Tm"...
A tarcz w samym Brzesku mam 28.
Wiecie o co chodzi?
Owszem. W pliku .t3d tarczy tabliczka oteksturowana jest tylko górną połową tekstury. Jeśli chcesz mieć całą całą teksturę, musisz poprawić teksturowanie.
Pozdrawiam.

Offline Rudzik

« Odpowiedź #32 dnia: 24 Lutego 2009, 15:25:48 »
To już oprawiłem. Wszystko zaczyna działać, jak zanegowałem wszystkie tarcze w Brzesku i po kolei pojedynczo je wstawiam i numeruję.
Ale i tak będę potrzebował niewielkiej pomocy przy napisaniu eventu/eventów blokujących podanie sygnału zezwalającego na jazdę dopóki odcinek pomiędzy stacjami nie będzie wolny.

guest1206

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Lutego 2009, 21:56:46 »
Będę potrzebował niewielkiej pomocy przy napisaniu eventu/eventów blokujących podanie sygnału zezwalającego na jazdę dopóki odcinek pomiędzy stacjami nie będzie wolny.
Najprościej problem rozwiązać w tak, aby event podający s1 na semaforze wjazdowym (po minięciu go przez pociąg, który tym samym zwalnia szlak) w np. Bochni, zezwalał na wyjazd pociągu z Brzeska (lub na odwrót).
Eventy wyglądały by mniej więcej tak:
event wolny multiple 0 none Bochnia_A_s1 Brzesko_wyjazd endevent
event Brzesko_wyjazd multiple 10 Brzesko12 Brzesko_C_s2 condition trackoccupied endevent
Bochnia_A to nazwa semafora wjazdowego w Bochni; Brzesko12 to nazwa toru na którym stoi pociąg mający wyjechać w kierunku Bochni; Brzesko_C to semafor, który zezwoli na wyjazd tego pociągu.

Natomiast jeżeli nie wiemy, czy najpierw będziemy gotowi do jazdy (np. zakończymy manewry) a potem zwolni się szlak, czy na odwrót, to w takiej sytuacji sprawa się trochę komplikuje.
Najpierw wstawiamy komórkę pamięci:
node -1 0 szlak memcell 60.0 1.0 50.0 ab 1 1 none endmemcellZakładam, że w momencie uruchomienia scenerii szlak jest zajęty.
Kiedy szlak zostaje zwolniony (pociąg przejeżdża obok semafora wjazdowego), dodajemy event zmieniający jeden z parametrów komórki (niech to będzie pierwszy parametr liczbowy)
event wolny multiple 0 none Bochnia_A_s1 szlak_wolny Brzesko_wyjazd endevent
event szlak_wolny updatevalues 0 szlak * 0 * endevent
event Brzesko_wyjazd multiple 30 szlak Brzesko_C_s2 condition memcompare * 0 0 endevent
Parametr tekstowy jest tu nieważny a drugi parametr liczbowy powinien pozostać bez zmian, dlatego w ich miejsce dajemy *.
Kiedy będziemy gotowi do odjazdu (w przypadku manewrów należy na torze przez który przejeżdża lokomotywa tuż przed podczepieniem się do składu wstawić następujący event)
event wolny multiple 0 none gotowy Brzesko_wyjazd endevent
event gotowy updatevalues 0 szlak * * 0 endevent
Event Brzesko_wyjazd został już napisany wyżej.
Jak widać niezależnie od tego, która sytuacja nastąpi wcześniej (zwolnienie szlaku, czy nasza gotowość do wyjazdu), nie spowoduje ona możliwości wyjazdu ze stacji. Umożliwi to dopiero sytuacja późniejsza.
Wyjeżdżając ze stacji można dopisać event:
event zajety updatevalues 0 szlak * 1 * endeventSpowoduje to zajęcie szlaku i uniemożliwi wyjazd ze stacji następnego pociągu, pod warunkiem, że wydarzenie, które ustawia wyjazd tego pociągu na szlak posiada warunek condition memcompare * 0 0
Posta pisałem "na sucho" - nie przetestowałem, czy zaprezentowane rozwiązania będą działać, toteż mogą być tu jakieś błędy.
Mam nadzieje, że pomogłem.

Offline Rudzik

« Odpowiedź #34 dnia: 28 Lutego 2009, 21:02:25 »
Postanowiłem tak zaprojektować scenerię, żeby nie było problemów z eventami, to raz. A dwa, żeby szlak, że tak to określę, miał większą przepustowość. I jeszcze do trasy wyjdzie dodatek taborowy (zał). Na razie mam w planach 1, ale może będzie więcej.

« Dodano: 01 Stycznia 1970, 00:59:59 »
A teraz małe zapytanie:
Wie ktoś jaki tam wtedy jeździł tabor?
Czy jeździły EU06, ET21 i jakie diesle?
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2009, 19:27:22 wysłana przez Kacu »