Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Nieprawidłowe wskazania amperomierzy

<< < (2/2)

libertyn89:
@mechatronik ma rację. Skoro w realu mierniki też są obarczone błędem (@mechatronik: nie wiem czy Cie dobrze zrozumiałem) 2,5% *800 A, to dawałoby plus/minus 20 A, czyli błąd na poziomie takim jaki jest teraz. Myślę, więc że szkoda wysiłku na robienie nowych wskazówek. Skoro ma powstać nowa paczka całościowa, to może wartałoby dokonać takich poprawek (w MMD) w całym taborze, do którego są kabiny? Co o tym sądzicie?

mechatronik:

--- Cytat: libertyn89 w 26 Lutego 2009, 23:34:09 ---...@mechatronik: nie wiem czy Cie dobrze zrozumiałem...

--- Koniec cytatu ---
Dobrze zrozumiałeś ;).

Swoją drogą jako ciekawostkę dodam, że wskazania miernika wskazówkowego mogą być prawidłowe ale odczytana przez nas wielkość może się nie zgadzać ze stanem faktycznym.
 Dochodzi do tego gdy chcemy odczytać daną wartość patrząc na wskazówkę z pewnego kąta. Wtedy wartość przez nas odczytana może być mniejsza lub większa od rzeczywistej wskazanej przez miernik. Dlatego właśnie w miernikach "wskazówkowych" (praktycznie tylko w klasie "laboratoryjnej") stosowano lusterka umiejscowione pod skalą.
Takie rozwiązanie umożliwiało zmniejszenie lub w dużej mierze wyeliminowanie tzw. błędu paralaksy. Podczas pomiaru należało tak patrzeć na wskazówkę miernika, żeby w lusterku nie było widać jej odbicia. Oczywiście taki stan otrzymywało się tylko podczas patrzenia na wskazówkę pod kątem 90o względem tarczy.
Jako uzupełnienie dodam mały rysunek.   

ps Mam nadzieję, że za dużego OT nie zrobiłem :).

Pozdrawiam.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej