Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Nieprawidłowe wskazania amperomierzy

(1/2) > >>

libertyn89:
Witam. Ostatnio jadąc ET22 z 201Epack'a w trybie debugmode zauważyłem, iż wskazania amperomierzy znacznie odbiegają od tego co wyświetla EXE. Np. wskazówka znajduje się na 200 [A], a exe wyświetla: I = 147 [A]. Myślę, że nie jest to błąd exe, bo wtedy wszystkie parametry (SEM itp.) byłyby wyliczane z błędem a więc cała fizyka jazdy byłaby do kitu. Błąd tkwi chyba w paramterach wskazówki amperomierza zapisanych w MMD (poprawcie mnie jeśli się mylę). I teraz moje pytanie: Który z poniższych parametrów należy zmienić, aby naprawić ten błąd?

HVcurrent1: A1 mov 0.00012 0 0.3

youBy:

--- Cytat: libertyn89 w 26 Lutego 2009, 10:21:09 ---HVcurrent1: A1 mov 0.00012 0 0.3

--- Koniec cytatu ---
Ten. Ta przypadłość dotyczy niejednego pojazdu.

libertyn89:
Przed dokonaniem zmian w MMD zrobiłem jeszcze próby dla różnych wskazań amperomierza i okazało się iż, stosunek:
(wartość wskazywana przez wskazówkę)/(wartość wyświetlana przez exe) nie jest stały. Liczba ta należy do przedziału <1,28; 1,36>. Zmieniłem parametr, który wskazał @youBy w sposób następujący:
podzieliłem dotychczasowy paramter czyli (0.00012) przez stosunek (wartość wskazywana przez wskazówkę)/(wartość wyświetlana przez exe) - uznałem, że 1,3 będzie tu wartością optymalną. Nowy parametr wynosi 0.000092. W załączniku umieściłem screen amperomierza nr 1 po zmianach w MMD. Okazuje się, że im większe natężenie tym większa niedokładność. Myśle, że jest to spowodowane tym iż tarcza ze skalą jest nieco zaokrąglona, a tor ruchu wskazówki jest raczej prosty. Czy da się to jakoś naprawić?

mechatronik:
Weź jeszcze pod uwagę, że same mierniki (w rzeczywistości) mają pewną tolerancję. Dokładnie nie pamiętam ale amperomierze stosowane na lokomotywach mają chyba dokładność 2.5 (dokładność wyrażona w procentach zakresu). Także to co one pokazują a co jest dokładnie wyliczone przez exe może się trochę różnić i będzie to zupełnie "normalne" :).
Skoro tak to chyba nie warto męczyć się, i robić tak żeby te wartości zgadzały się w 100% ;). W końcu MaSzyna to symulator :).

RooteK:
Libertyn89, aby wskazówka poruszała się po łuku tak jak chcesz, musiałbyś ją zrobić od nowa. Pivot jej powinien być odpowiednio daleko a ruch w mmd zamieniony na "rot" (i oczywiście odpowiednio skonfigurowany)

Opis rysunku:
Okrąg - po nim porusza się wskazówka
Pivot - pivot wskazówki
Tarcza - tarcza amperomierza
Wskazówka - chyba nie trzeba tłumaczyć ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej