Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Zmiany w scenerii zależne od pory roku i doby
Ra:
Żeby nie było, że dawno nic nie wymyśliłem...
Zastanawiałem się od jakiegoś czasu, jak uzyskać efekt zmiany pory roku, albo doby w scenerii. Obecna technologia polega na podmianie zawartości katalogów z teksturami, przez co nie zawsze efekty są odpowiednie. Otóż, wymyśliłem:
1. W katalogu tekstures tworzymy 8 nowych podkatalogów:
* lato
* jesien
* zima
* wiosna
* dzien
* wieczor
* noc
* rano
2. W katalogach tych umieszczamy odpowiednie wersje tekstur. Jeśli nie mamy różnych wersji na daną chwilę, umieszczamy te same tekstury.
3. Podobną strukturę można umieścić w katalogu scenery, gdzie możemy dać różne pliki INC, w zależności od pory roku, czy doby. Na przykład płotki stojące zimą wzdłuż torów, snopki na polach stojące latem, stragany stojące w dzień, a pozamykane w nocy, samochody parkujące w dnień pod urzędami i sklepami, a w nocy pod blokami. Tzn. INC do ustawiania płotków zimą jest pusty (albo nieobecny) w katalogu lato, z kolei INC dla snopka na polu jest pusty w katalogu zima.
4. Z pliku scenerii wyłączamy do osobnego pliku wpisy, których tekstury mają się zmieniać, albo którym mają być przypisane pliki INC wczytywane z różnych katalogów. Nazwy katalogów zmieniamy na (p1) - dla pory roku i (p2) dla pory doby. W zależności od tego, czy obiekty zmieniają się w ciągu doby, czy w ciągu roku, używamy jednego z tych parametrów przed nazwą np. tekstury.
5. W pliku uruchamiającym - tam gdzie są składy i eventy, robimy include tego wydzielonego pliku, z podaniem katalogów jako parametrów, np.
include teren.scm,zima,wieczor end
Mariusz1970:
--- Cytuj ---Obecna technologia polega na podmianie zawartości katalogów z teksturami, przez co nie zawsze efekty są odpowiednie.
--- Koniec cytatu ---
Technika jest ok (no może z diffuse pojawił się problem), co innego powoduje nie zawsze oczekiwane efekty. Twój pomysł w gruncie rzeczy do tego też się sprowadza, tylko inną metodą i też dobrą według mnie.
Największy problem jaki jest do pokonania, to przygotowanie w zasadzie wszystkich tekstur pod każdą z pór roku czy może nawet porę dnia (np. zapalone światła w domach). Nie wiem, czy znajdzie się ekipa, która będzie robiła tekstury pod pory roku, może. U mnie w tekstures jest ponad 2000 plików. Do full wypasu trzeba doliczyć jeszcze tekstury zimowe loków, wagonów i może jeszcze czegoś tam.
O ile zimowe tekstury da się "paintem" pośnieżyć, to jesienne już chyba trudniej.
Ponadto przydałby się wykaz tych obiektów do wydzielenia z scn, które mogą być wiosną, latem ale już nie zimą np. łany zbóż, żeby mozna było to jakimś automatem wydzielić i wstawiać/wycinać w zależności od pory roku.
Generalnie na pierwszy mój rzut oka, od diabła roboty z tym, żeby było na picuś glancuś i nie bardzo w to wierze, aby się do końca udało (ja fatalista jestem z założenia :)).
Żabek:
--- Cytat: Mariusz1970 w 01 Lutego 2009, 08:55:32 ---O ile zimowe tekstury da się "paintem" pośnieżyć, to jesienne już chyba trudniej
--- Koniec cytatu ---
Jeśli ma to wyglądać tak, jak teraz to ja wole mieć ciągle lato... Czy ktos zauważył, że zimą na drzewach nie ma liści? A w symku sa ;p
Mariusz1970:
Nie no podłoże nie jest takie złe, co do liści się zgadzam, ale być może przyjdzie taki czas w zimie, że na drzewach zamiast liści, będą wisieć komuniści :P
Sigman:
--- Cytat: Żabek w 01 Lutego 2009, 17:16:56 ---Jeśli ma to wyglądać tak, jak teraz to ja wole mieć ciągle lato... Czy ktos zauważył, że zimą na drzewach nie ma liści? A w symku sa ;p
--- Koniec cytatu ---
Zobacz mój zimowy Bałtyk (niemożność ukończenia z powodu dwóch felernych podsypek zwrotnic). Będzie nowa wersja zimy dla wszystkich scenerii właśnie z moimi drzewkami, na których liści nie ma, jest tylko śnieg ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej