Proszę bardzo, oto przepis na Neostradę wolną od aplikacji dostępowej:
Poniższe 2 punkty wykonujemy tylko, gdy mamy już zainstalowaną Neostradę:
1. wywalamy z systemu wszystko, co jest związane z Neostradą TP (sterowniki modemu, aplikację neostrada tp, czy inne rzeczy z np. wanadoo w nazwie)
2. odłączamy modem (jeśli jest podłączony)
---
3. Bierzemy płytkę CD, otwieramy jej zawartość, wchodzimy do folderu: Neostrada/Drivers/[Twój typ modemu] (u mnie np Sagem800 dla modemu Sagem F@st 800)
4. Odpalamy setup.exe i instalujemy sterowniki od modemu
5. Gdy instalator nas o to poprosi (u mnie wygląda to np tak:)
)
podłączamy modem, żeby dokończyć instalację
6. następnie wchodzimy start > panel sterowania > połączenia sieciowe
7. klikamy na plik > nowe połączenie
8. Otworzy się kreator, naciskamy przycisk dalej
9. wybieramy 'Połącz z internetem', następnie 'Konfiguruj moje połączenie ręcznie', a na końcu 'Połącz używając modemu telefonicznego'
9a. Jeśli pojawi się okno z wyborem urządzenia, wybieramy wszystko co ma w nazwie ADSL (u mnie np. USB ADSL WAN Adapter)
10. Jako nazwę usługodawcy wpisujemy cokolwiek (np. Neostrada)
11. jako numer telefonu wpisujemy * (gwiazdkę)
12. odgrzebujemy nasze dane do połączenia (nazwa użytkownika połączenia internetowego i hasło)
13. wpisujemy je gdzie trzeba i zaznaczamy oba haczyki (chyba, że chcemy inaczej) i klikamy dalej
14. to już prawie wszystko - możemy dodać sobie nawet skrót na pulpicie
15. w oknie połączeń sieciowych pojawiła się nowa ikonka połączenia, klikamy na nią prawym przyciskiem myszy i dajemy 'właściwości'
16. klikamy na zakładkę 'opcje' i zmieniamy dane wg podanego wzoru
17. Cieszymy się wolną bez gównianej aplikacji Neostradą ;) (można skrót do połączenia dodać np do autostartu, żeby łączyć się z internetem automatycznie przy starcie systemu ;) )