www.tozk.glt.pl - strona TOZKiOS w Pyskowicach. Stowarzyszenie jest znane z posiadania jedynego zachowanego do celów muzealnych zespołu wagonów Bhp (dwa człony, skos), oraz jedynego czynnego parowozu typu "Śląsk" (TKp 4422) w kraju. Oprócz tego Pt47-50 z Siedlec (dłubałem trochę przy niej, przede wszystkim nieźle się ubrudziłem ścieraną rdzą z drzwi dymnicy tego parowozu xD), oraz wiele innych ciekawostek. Zapraszam do lektury strony, a potem zwiedzenia ich skansenu :)
www.psmk.org.pl - strona Polskiego Stowarzyszenia MK. Siedzibę ma w Warszawie, ale i tak wielu kojarzy te stowarzyszenie ze Skierniewicami, gdzie jest gromadzona pokaźna kolekcja taboru. Między innymi wagon akumulatorowy AT "Wittfeld", wagon salonowy ze Szczęśliwic, parowóz Ty51-1, prototypowa lokomotywa 409D-01, no i - jak wcześniej - wiele innych ciekawych rzeczy :), które warto zobaczyć. Na dodatek możecie przekazać 1% swojego podatku (lub rodziców :p), na to stowarzyszenie, do czego zachęcam. Mało tego, kto chętny to może brać udział w remoncie parowozu Ol49-4.
www.koleje.webd.pl/forum - bardzo ciekawe forum poświęcone wiadomo czemu :). Polecam jego czytanie, można się wiele dowiedzieć o kolejach.
www.ogk.cal.pl - kolejna fotogaleria. A linka daję tylko dlatego, że ja tam rzucam fotki ;p, i może kto inny będzie.