Ja myślę , iż raczej coś pokręciłeś.
O ile wiem:
1)kwestia zmieniającego się nieba w zależności od pory dnia została wprowadzona od exe 664
2)jak ja dostałem MZD to tam właśnie były wpisy time, co sugerowało, iż MZD pisane było pod exe 664
3)uruchomienie trasy, gdzie była wpisana komenda time na niższych exe powodowało komunikat i wysypywanie się symka
4)znane mi dodychczasowe sposoby związane z niebem, to ustawienie parametrów time i odpowiednie wpisy atmo
Jeżeli nadal się upierasz przy swoim, to masz tę trasę i zobacz po zawartości środków plików tej trasy co tam Winger "namieszał". Przecież nie sądzisz chyba, iż exe jakieś tam exe 220204 jak "zobaczy" MZD, to uruchomi tajne procedury sterowania niebem.
Wszystko co jest z tym związane powinno być w plikach trasy.
Mam trasę w wersji 0.8.0 i 0.7.7 - kiedy ją ściągałem jeszcze żadne exe nie obługiwało time, i w plikach trasy tej komendy nie ma.
Czas rozpoczęcia gry to była standardowa 10:30. Podejrzewałem,że było to robione jakimiś eventami czasowymi. Przeszukałem wszystkie pliki trasy pod kątem wyrażeń "event" i "atmo", ale nie znalazłem nic interesującego (jedyne eventy, jakie były, to ustawianie przebiegów, semaforów oraz dźwięki), a wpis atmo jest tylko jeden na początku. Dlatego właśnie tak mnie to intryguje. Aczkolwiek paczki z trasą już nie mam (mam tylko rozpakowane pliki), a coś mi się tłucze po głowie, że tam było też jakieś zmodyfikowane exe - być może ono właśnie miało jakąś wczesną wersję 'time'... Faktycznie mogło to nie być 220204 tylko coś późniejszego - ostatni raz ten efekt miałem właśnie jakoś zimą 2005, a potem było wiele formatów, nowych exe itp - i nie udało mi się tego ponownie 'uruchomić'.
Aż zaczynam wątpić w swoją pamięć - ale z drugiej strony właśnie to zmieniające się niebo było tym, co zszokowało mnie w tej trasie (poza długością misji ;-) )
BTW - skoro już jesteśmy przy time - fajnie byłoby, jakby jakaś kolejna wersja exe umożliwiła wyłączenie tej gęstej mgły w nocy.