Wiem, ze jesli model nie istnieje fizycznie na dysku, symulator sie wywali. Ale jesli program start.exe mial mozliwosc dynamicznej zmiany zawartosci tych trainset'ów (sprawdzajac czy dany model istnieje) mogl by "podmieniac" wpis brakujacego modelu, na ten najbardziej pasujacy.
co?
Co do wpisów do jakichkolwiek plików: instalator nie tylko rozpakowywuje paczke do katalogu, ale i bez problemów mogl by dodawac/usuwac/edytowac takie wpisy. Jesli moze to zrobic czlowiek, dlaczego nie mozna tego nauczyc maszyny? Zwlaszcza, ze maszyna moze zrobic to bezblednie? Wiem, ze nie wszystko da sie zrobic.. ale dlaczego by nie odciazyc uzytkownika od zbednych czynnosci?
Jasne, że się da, tylko komputer to głupia maszyna, potrzebuje dokładnych instrukcji co ma robić.
Dlatego najtrudniejsze są rzeczy najprostrze, a najprościej ręcznie wykonać bacup i ręcznie przywrócić, jeszcze trochę utrudnie, zainstalwałem dodatek 1,2,3 z tej samej paczki dodatków, chcę pozostawić tylko 2 a 1 i 3 mają zniknąć, co wtedy?
Reasumując: zrób coś na wzór win.rar i będzie dobrze, te identyfikatory tudzież inne rzeczy tylko robią bałagan, no właśnie, kto i w jaki sposób będzie przydzielał te identyfikatory?
Pamiętaj, że im bardziej skomplikowana tudzież żmudna obłsuga czegoś, tym mniej osób będzie tym zainteresowanych.
Dlatego napisałem nie znając do końca Twoich zamiarów (np. o tych bacupach), napisałem jak na wstępie sztuka dla sztuki, oby nie.
Ja osobiście, jeżeli miałbym wypuścić dodatek i nad zapełnieniem pól w instalatorze miałbym spędzić pól dnia, to wolę szybko i bez bólu spakować rarem w ciągu paru sekund.