Krzysiek626 ma racje. Przydałby się "uporządkowany" tutorial do pisania tras. Pod linkami które wskazał Daro jest wiele ważnych informacji ale są one "rozproszone" i czasem nie jasne, nie ma tego w jednym miejscu, gdzie nowy tasopisarz mógłby skorzystać bez biegania po wielu linkach.
Próbowałem stworzyć trase wg. tutorialu który napisał jaras. Stworzyłem podobna mijanke w programie Jet 1.0 beta. Stwietrzdzłem że jak uda mi się choć to, to są dla mnie szanse :). Podpierając się tym co jest w scenery.doc uzupelniłem reszte danych. Niestety "mijanka" jarasa ruszyła mi na symku bez problemów jednak moje wypociny się krzaczą. Wyskakuje mi na poczatku Program usage. EU07[-v sceneryfilepath][-v vehiclename] a po załadowaniu symek mowi mi "Player train do not exist". Co do scenery.doc to bardziej bym go nazwał plikiem informcyjnym niż przewodnikowym. Zauważyłem że część tych danych nie występuje w tym co "wychodzi" z programu Jet. a co jest w plikach scenery powstałych już tras.
Wiec co innego jest w nich napisane, niż pisano nam że trzeba napisać. Pozatym jeżeli nowy trasopisarz spotka się z problemem, a w odpowiedzi dowie się że skoro sobie nie radzi to się nie nadaje do pisania tras to, nie ma co oczekiwać nowych tras i rozwoju symka (choc są tacy i chwała im za to co potrafią wspomóc). Wydaje mi sie że ludzie są chetni i mają potęcjał tylko brak im wiedzy lub wprawy w pisaniu tras a dochodzenie samemu może bardziej zniechęcić niż samo tworzenie.
Jestem ZA stworzeniem przejżystego i zrozumiałego przewodnika do pisania tras (sam bym to zrobił, ale sam próbuje uporać się z uporzadkowaniem i wykorzystaniem tej wiedzy).