Autor Wątek:  Skład widmo  (Przeczytany 4214 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Veritek

• Otrzymane polubienia: 0
Skład widmo
« dnia: 09 Listopada 2006, 23:30:39 »
Ave.

Co zrobić kiedy nie moge dojechać do czoła składu bo... "wjeżdzm" lokiem w skład i nie moge go podpiać. Mam taki przyadek na trasie "zwrotnicowo" jadąc ET-22. W podstawowej wersji miałem 2 loki EU-07. W pierwszego loka wieżdzałem i zatrzymywałem się na 2. Kiedy podpiołem sie do 2 to ten pierwszy zachowyawł się jak bym go pchał przy jeżdzie. Kiedy zatrzymałem prowadzonego loka ten lok w którego wjechałem potoczył się dalej jak by był na luzie. Pozwoliłem sobie zmienić sklad z EU-07 na kilka wagonów "eaos". Efekt jest ten sam. Wjeżdzm w wagony. W czym tkwi błąd?

Pozdrawiam.
Szlaki:W-wa Praga, Kutno, Ostrów Wlkp; Skierniewice, Zduńska Wola Karsznice,
Autoryzacja: SM(SP)-42, SM-31, EU-06, EU-07, EU-07/303Eb, ET-22/201E, ET-22/El

Offline defiler

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 81
Skład widmo
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Listopada 2006, 00:38:34 »
Mam to samo :)

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 876
Skład widmo
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Listopada 2006, 07:53:54 »
Coś podobnego jest też w manewrowie, to chyba jest związane z liczeniem fizyki i jej wyłączaniem, ale nie jestem pewien.
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

bh

• Gość
Skład widmo
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Listopada 2006, 13:57:29 »
Czy przypadkiem dwa składy nie są ustawione w pliku .scn na tym samym torze? U mnie działo się tak (w wielu trasach, m. in właśnie w Zwrotnicowie), gdy przypisałem 2 (lub więcej) definicje trainset do jednego toru (z przesunięciem), czyli np.

trainset none zwrotnicowo_f03 0.0 0.0
(...)
endtrainset

trainset none zwrotnicowo_f03 60.0 0.0
(...)
endtrainset

Znak przesunięcia nie miał znaczenia, działo się tak samo. Ale ustawienie pozycji drugiego składu np. na torze obok natychmiast naprawiało problem.

Offline Krzysiek626

• EXIT
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 445
Re: Skład widmo
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Listopada 2006, 18:22:20 »
Cytat: "Veritek"
Ave.

Co zrobić kiedy nie moge dojechać do czoła składu bo... "wjeżdzm" lokiem w skład i nie moge go podpiać. Mam taki przyadek na trasie "zwrotnicowo" jadąc ET-22. W podstawowej wersji miałem 2 loki EU-07. W pierwszego loka wieżdzałem i zatrzymywałem się na 2. Kiedy podpiołem sie do 2 to ten pierwszy zachowyawł się jak bym go pchał przy jeżdzie. Kiedy zatrzymałem prowadzonego loka ten lok w którego wjechałem potoczył się dalej jak by był na luzie. Pozwoliłem sobie zmienić sklad z EU-07 na kilka wagonów "eaos". Efekt jest ten sam. Wjeżdzm w wagony. W czym tkwi błąd?

Pozdrawiam.

A ja niestety nie wiem która misja bo w zwrotnicowie takiej misji nie mam żebym musiał się podczepiać do innych lokomotyw. Mało tego nie pamiętam czy taka misja jest gdziekolwiek.
Pomimo tego powiem że niektóre karty graficzne nie radzą sobie w niektórych sytuacjach. I to może być przyczyną problemów. Nieczynna szukajka uniemożliwia mi znalezienie, ale był topic w dziale devs na temat łączenia wagonów i loków. Chodzi o ich ustawienie że każdy pojazd ma początek i koniec. Pojazdy łączymy -
początek- koniec+początek-koniec+początek- koniec.
Nie da się połączyć pojazdu
koniec- początek+początek-koniec+koniec-początek.
Natomiast  mam problem bo nie zawsze mogę umieścić lokomotywę za składem. Tak żeby rozpocząć misję od pchania składu. Przy próbie wczytania takiej scn exe zgłasza błędy.

Offline danielek

• Otrzymane polubienia: 7
Skład widmo
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Listopada 2006, 19:05:18 »
Musisz  wyjśc  z  lokomotywy  F4  i  udac  się  między  lokomotywę a  skład pod  sprzęg wtedy  wciskasz  INSERT  i  wracasz  do  składu.  Bo  z  lokomotywy  też  mi  się  nie  udawało.

Jeśli  pomogłem  wciśnij +
Miłośnik stonek i siódemek :)

Offline Mariusz1970

• Otrzymane polubienia: 288
Skład widmo
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Listopada 2006, 19:42:05 »
Trzeba czytać uważnie
W tej misji jest napisane:
Prowadzimy ET22 (ET22-443)
"Misję" zaczynasz od fabryki i podjeżdzasz do najbliższego semafora wyjazdowego. Po dojechaniu do stacji Manewrowo odczep skład i manewruj zgodnie z sygnalizatorami Tm aby odstawić loka na boczy tor postojowy.

Czyli tam gdzie stoją dwie EU07 to jest właśnie tor postojowy i trzeba się zatrzymać przed tymi dwoma EU07 i koniec misji.
Co chcesz dalej kombinować?

Offline Veritek

Skład widmo
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Listopada 2006, 14:16:41 »
Coż Mariusz1970 ma racje. Misja kończy się po zjechaniu na tor postojowy, ale sam fakt występowania przypadku jaki opisałem jest dość "ciekawy". Jeśli chodzi o karte graf. to posiadam Radeona 9600 PRO 256Mb/128Mb ino stery mam starsze bo wciąż jade na Win XP SP1.

Offline Mariusz1970

Skład widmo
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Listopada 2006, 15:37:08 »
Może ma to związek z:
trainset none trasa_3 -150.0 0.0
node -1 0 EU07-400 dynamic PKP\EU07 eu07-485 303e-m 0.0 nobody 3 0 enddynamic
node -1 0 EU07-401 dynamic PKP\EU07 eu07-485 303e-m 0.0 nobody 3 0 enddynamic
endtrainset

Ten minus może mieć wpływ. To zdaje się jest parametr odległość od początku toru. Może symek "gubi" się, gdy jest minus. Nie wiem czy jest sens bawienia się i eksperymentowania, co symkowi przeszkada.

Offline Krzysiek626

• EXIT
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 445
Skład widmo
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Listopada 2006, 20:47:00 »
no to się pobawiłem dałem headdriver i chciałem nimi pojechać, Chodzi o siódemki, po 200m wszystko się sypnęło. Próbowałem różnych ustawień ale nie wszystkich. Jeszcze to przećwiczę.

Offline Veritek

Skład widmo
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Listopada 2006, 20:01:08 »
Wiecie zastanawia mnie to co napisał bh
Czy przypadkiem dwa składy nie są ustawione w pliku .scn na tym samym torze?

W trasie tej  skład z EU-07 stoi na tym samaym torze co skład pasażerski EP-07-422 tylko zwrotnica je przedziela. Może symek traktuje te 2 składy jak na jednym torze i dlatego wychodzi to dziwne zdarzenie? Niestety jestem jeszcze zbyt zielony w tworzeniu tras aby spróbować przerzucic ten skład na inny tor.

Offline Mariusz1970

Skład widmo
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Listopada 2006, 20:58:40 »
Nie ma 2 składów na jednym torze, chyba, że trakatujemy te dwie EU07 jako dwa składy. To co pisał bh, to tylko robił eksperymenty.
Jezeli chodzi :
W trasie tej skład z EU-07 stoi na tym samaym torze co skład pasażerski EP-07-422 tylko zwrotnica je przedziela. Może symek traktuje te 2 składy jak na jednym torze i dlatego wychodzi to dziwne zdarzenie?  

Nie wiem dokładnie co autor miał na myśli, ale jeżeli coś przedziela zwrotnica, to już nie jest ten sam tor.