Autor Wątek:  Kurs na manewrowego  (Przeczytany 509 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Limak

• Otrzymane polubienia: 0
Kurs na manewrowego
« dnia: 23 Kwietnia 2025, 17:31:25 »
Witam.
Czy jako osoba nie związana z koleją i nie pracująca w branży kolejowej mogę zrobić kurs na manewrowego lub rewidenta taboru kolejowego?

Offline Piotr93

• Deweloper
  • Otrzymane polubienia: 1307
Odp: Kurs na manewrowego
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Kwietnia 2025, 19:07:58 »
A dla czego nie mógłbyś? Tak samo możesz zostać maszynistą jeżeli przejdziesz badania i testy i coś tam.

Offline Limak

• Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Kwietnia 2025, 09:10:36 »
Niestety pytając i dzwoniąc po różnych ośrodkach które szkolą nie ma możliwości zrobienia uprawnień bez wcześniejszego zatrudnienia u danego przewoźnika kolejowego.
Nie wiem czy ktoś zna inną drogę żeby takie uprawnienia zdobyć. Do tej pory myślałem, że takie szkolenia są przeprowadzane mniej więcej jak kurs na prawo jazdy itp. Masz wykłady, część praktyczna, po zakończeniu egzamin UTK i mam uprawnienia w kieszeni i po tym szukam pracodawcy...

Offline toGoniec

• Otrzymane polubienia: 2
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Kwietnia 2025, 10:52:58 »
Bo tu chodzi o to, że na stanowiska: rewidenta taboru, manewrowego, ustawiacza, dyżurnego ruchu, nastawniczego, zwrotniczego, kierownika pociągu, automatyka i toromistrza - ośrodki szkolenia nie mają możliwości udokumentowania Ci części praktycznej szkolenia, no bo jak? UTK nie opracował i nie zatwierdził jeszcze symulatorów dla tych stanowisk. Masz dwie możliwości: albo dogadać się z jakąś firmą bardziej z sektora prywatnego niż spod znaku grupy PKP, która Cię przeszkoli za Twoje pieniądze, albo podpisać lojalkę na 3 lata za to że to firma przeszkoli Ciebie i pokryje koszt badań wstępnych w medycynie pracy.