Autor Wątek:  Pulpit maszyny w rzeczywistości  (Przeczytany 760 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lenczuk

• Otrzymane polubienia: 1
Pulpit maszyny w rzeczywistości
« dnia: 13 Lutego 2025, 20:31:57 »
Witam szanowną społeczność!
Piszę do was z prośbą pomocy odnośnie pulpitów lokomotyw w realu/w pokoju
Jak stworzyć żeby na pulpicie domowej roboty zapaliła się dioda na przykład wtedy kiedy zapali mi się WS w lokomotywe?
Nieraz na YT Widziałem wiele osób którzy mieli pulpity na przykład z siódemki i był on podłączony do maszyny.
Jeżeli chodzi o wszelakie przyciski przełączniki to wiem jak to podłączyć(mikrokontroler) jednak mam problem właśnie z lampkami.
próbowałem to robić z chat GPT ale wiem że on robi dużo błędów dlatego pytam się was.
wiem też że wszelakie diody też można podłączyć do mikrokontrolera ale głównie chodzi mi o to jak odczytywać stan np. WS z sódemki czy jest on zapalony czy nie.
dowiedziałem się z czatu o ile to jest prawda że jest aplikacja OpenTracks i za pomocą niej można ten stan odczytywać warunkiem lekkiej modyfikacji pliku eu07.INI(konfiguracyjnego)
dodając te trzy linijki:
opentrack=1
udp_target=[adres_komputera]
udp_port=np.9999
Czy ktoś z was mógłby mi wytłumaczyć jak to działa lub Czy jest jakiś inny lub też łatwiejszy sposób aby to zrobić?

Offline matek123

• Moderator
  • Otrzymane polubienia: 2284
Odp: Pulpit maszyny w rzeczywistości
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lutego 2025, 20:46:15 »
Cześć, tu jest cały wątek różnych wskazówek. https://eu07.pl/forum/index.php/topic,13529.0.html Obecnie chyba najbardziej popularne są pulpity na Arduino.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline lenczuk

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lutego 2025, 19:32:33 »
w tym wątku nic za bardzo nie ma jeżeli chodzi o część konfiguracji komputerowej + niektóre linki nie działają :D wątek skupia się bardziej na budowie nastawników jazdy do maszyny oraz jak podłączyć elektrycznie. A mi chodzi o odbiór informacji z maszyny do mikrokontrolera :D
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2025, 19:37:18 wysłana przez lenczuk »

Offline matek123

• Moderator
  • Otrzymane polubienia: 2284
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lutego 2025, 19:48:16 »
Tutaj bardziej jest pod kątem odczytu danych. https://eu07.pl/forum/index.php/topic,28460.0.html
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline lenczuk

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lutego 2025, 13:37:39 »
ogólnie to post jest według mnie trochę skomplikowany. Wiem że jest on z 2016 roku ale np. ja na forum dołączyłem niedawno. Problem jest taki że ja nie za bardzo ogarniam programowania jak pewnie też część osób z forum przez co takie osoby nie są w stanie takiego pulpitu zrobić. Nie rozumieją co ma być pierwsze i jak podłączyć oraz najważniejsze jakie kroki trzeba zrobić po kolei żeby coś takiego stworzyć (taki poradnik najlepiej na yt żeby zwizualizować bardziej) co jest najskuteczniejszym sposobem albo chociaż jakby była jakaś instrukcja po kolei krok po kroczku jak to zrobić na pewno osoba która kompletnie się nie za poradziłaby sobie. Ogólnie post nie jest zły ale dla osoby która jest zielona(prawie tak jak ja XD) a chciałaby sobie taki pulpit zrobić no to krzyżyk na drogę.
życzę miłego dnia i mam nadzieje że jakaś mała instrukcja się pojawi :D

Przygodę na forum proponuję zacząć od poprawi interpunkcji.
Matek123

« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2025, 13:40:36 wysłana przez matek123 »