1. Na pozycji bezoporowej (bez bocznikowania) jedzie się już ponad 160km/h.
2. Już przy lekkim hamowaniu prędkościomierz spada do 0 (koła się blokują) i skład zatrzymuje się dopiero po jakiś 3 km.
Złaszcza przez ten drugi błąd obecna wersja dziewiątki dla mnie nie nadaje się do jazdy
To zależy od exe. Ja moją kabinę testowałem na exe z działu devs. Z 7 wagonami, żeby utrzymać prędkość 160 km/h jadę pomiędzy 2 a 3 bocznikiem w położeniu równoległym. (wagony mają dodane po 30 pasażerów). Jest chyba tylko jeden mały problem związany z samym exe. Jak się do wagonów doda pasażerów, to obojętnie jaką lokomotywą rusza się o wiele ciężej niż z próżnym składem. (to tak jakby pasażerowie nie ważyli 60 kg, a tonę) Jeśli chodzi o hamowanie, to nie zauważyłem u siebie, żadnych nieprawidłowości: działa hamulec ED (dlatego wtedy amperomierze coś wskazują, koła się nie blokują, skład dobrze hamuje. Myślę, że problem który opisałeś wynika z trasy i współczynnika tarcia przypisanego do toru, jak na mojej trasie dałem bardzo niski to nawet ET22 luzem się blokowała :) Spróbuj odpalić dziewiątkę w Zwrotnicowie, czy na linii Strzęsowiec - Karpice, nie powinno być kłopotów z hamowaniem. Na wszelki wypadek przejrzę jeszcze pliki .chk, może jest tam wpisana większa moc silnika niż w rzeczywistości.
Dzisiaj wydam małego patcha: będzie już tekstura hamulca, wolomierz NN będzie wskazywać jakąś wartość, i jest wprowadzona mała poprawka w modelu: Na skutek błędnego przypisania nazw w obecnym modelu, od strony kabiny b obie końcówki świecą niezależnie od tego czy są włączone, czy nie. Poprawiłem to, a także teraz przyciskami "y" i "i" zapala się każdą końcówkę indywidualnie ( a nie jak dotychczas dwie na raz). Dzięki temu będzie można podawać sygnał Pc 2. Do zrobienia w kabinie pozostało mi dokończenie pulpitu pomocnika, poprawienie ścian i sufitu, oraz poprawienie tekstury hasslera, i wskazówek. Możliwe też, że są potrzebne małe zmiany w plikach .chk, jednak nie znam danych dot. silników trakcyjnych i tutaj bardzo bym prosił kogoś chętnego o pomoc. Zasadniczo jednak plik .chk, dość dobrze, odzwierciedla fizykę jazdy ( z tego co wiem)