Autor Wątek:  Wagony do przewozu zwierząt  (Przeczytany 1798 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ABu

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 49
Wagony do przewozu zwierząt
« dnia: 29 Sierpnia 2024, 16:34:04 »
Dobry.

Poszukuję informacji o wykorzystaniu w PKP (oraz innych kolejach) wagonów do przewozu bydła. W Googlach po wpisaniu "przewóz bydła PKP" pierwsze co otrzymuję to oferty Intercity, więc to chyba nie to. Znalazłem przepisy PKP z 1985 roku dotyczące przewozu zwierząt. Z moich poszukiwań wynika też, że w roku 1973 w Katalogu wagonów towarowych wymieniona została dwuosiowa świniarka. Niestety, o wagonach do przewozu bydła/rogacizny nie ma tam żadnej informacji, więc domyślam się, że nie były już wykorzystywane.

To co znalazłem i czego jest zatrzęsienie to oferty wagoników do kolejek, ale mnie interesuje coś więcej niż tylko wygląd. Chętnie poczytałbym o zasadach budowy oraz zastosowaniach takich wagonów.

Pytanie zadaję dlatego, że mój system zabawek o którym już tutaj kiedyś wspominałem (-> foto) na tyle mocno się rozwinął, że zaczynam poszukiwać fajnych pomysłów na nowe wagoniki.

ABu

Offline matek123

• Moderator
  • Otrzymane polubienia: 2284
Odp: Wagony do przewozu zwierząt
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Sierpnia 2024, 17:42:25 »
Polecam przejrzeć zbiory Cyfrowej Stacji Muzeum. Tam coś powinieneś znaleźć w katalogu wagonów towarowych.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline ABu

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Sierpnia 2024, 16:26:33 »
Dzięki. Świetne źródło do przyszłych poszukiwań.

Niestety, w temacie przewozu zwierząt trafiłem tylko na ślad wagonu Snsh (do przewozu nierogacizny). Trochę mnie to dziwi, bo śladów przewozu bydła polską (i nie tylko) koleją nie potrafię w ogóle znaleźć. Jedynym wyjątkiem są wagoniki Sn oraz Snh do kolejki. Traktuję to jako swego rodzaju punkt zaczepienia w poszukiwaniach, ale w sieci nie trafiłem na nic konkretnego.

Czyżby nie było potrzeby robienia takich transportów? A może wykorzystywano do tego inne wagony (np. Gs/Gags)?
ABu

Offline matek123

• Moderator
  • Otrzymane polubienia: 2284
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Sierpnia 2024, 17:56:24 »
Wydaje mi się, że Gbs mogły być do przewozu zwierząt. Mają uchylne szyberki. Od wewnątrz mają siatkę w tych otworach. Możesz podejrzeć sobie "Jak rozpętałem II wojnę światową". W którejś części był pokazany transport. Może specjalne wagony dla ptactwa były ze względu na gabaryty i ich mobilność.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2024, 17:57:51 wysłana przez matek123 »
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Piotr93

• Deweloper
  • Otrzymane polubienia: 1306
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Sierpnia 2024, 21:03:53 »
W filmie były wagony Kdst.
(Audycja zawiera lokowanie produktu) również takie.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2024, 21:06:25 wysłana przez Piotr93 »

Offline KnutikTV

• Otrzymane polubienia: 4
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Sierpnia 2024, 21:50:58 »
Z naszego krajowego podwórka warte odnotowania jest to, że Sanocka Fabryka Zieleniewskiego produkowała przed wojną wagony do przewozu bydła (zdjęcie znajdzie się tutaj: http://autosan.cba.pl/historia/historia02.html), na kolejnej stronie znajduje się skan rysunku technicznego i jeszcze jedno zdjęcie: http://autosan.cba.pl/historia/historia03.html Były to wagony serii Stbz.
Oryginały zdjęć, rysunków i zapewne trochę więcej ciekawych kwitów na ich temat dostępne w AP Sanok.

Warty przejrzenia jest miesięcznik "Inżynier Kolejowy" dostępny online w bibliotekach cyfrowych.

Offline ABu

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Sierpnia 2024, 22:26:25 »
Bardzo dziękuję za pomoc! Gdzie jak gdzie, ale w filmie i Autosanie na pewno bym nie szukał :)

Materiał jak dla mnie jest wystarczający. W moim projekcie i tak będę zmuszony zrobić wersję "uniwersalną" wagonika - bez specyficznych akcentów krajowych, ponieważ zabawka będzie wykorzystywana praktycznie na całym świecie. Już z samych zdjęć i rysunków widzę, co było niezmiernie ważne w transporcie (przewiew!), będzie mi teraz dużo łatwiej wymyślić jakiś fajny kształt. Oczywiście jak projekt powstanie pochwalę się w tym temacie.

Chciałbym jednak pozostawić wątek otwarty, bo temat wydaje mi się dość ciekawy i na pewno wart rozwinięcia.
ABu

Offline DieselPower

• Deweloper
  • Otrzymane polubienia: 3979
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Sierpnia 2024, 22:52:21 »
Nie można też zapomnieć o wagonach 201S/1 serii Hes z końca lat 50.

Offline wujekmaslak

• Otrzymane polubienia: 13
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Września 2024, 17:17:27 »